Socialrådgivere bliver stuvet sammen: Odense Kommune bryder loven dagligt

Tavshedspligten bliver dagligt brudt, når Odense Kommune afholder samtaler med ledige. Kommunen erkender problemet.

Der er stor pladsmangel i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune. (Foto: Sonny Munk Carlsen © Scanpix)

- Dagligt overtræder Odense Kommune loven, når de afholder samtaler med ledige borgere.

Sådan lyder påstanden fra formanden for Dansk Socialrådgiverforening i Region Syd, Anne Jørgensen.

Siden nytår har Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune ansat over 190 nye sagsbehandlere. Det har sat kontorpladsen så meget under pres, at sagsbehandlerne nogle gange sidder i kontorer, hvor der er flere borgersamtaler i gang på en gang.

Det er dybt problematisk og i strid med loven, mener Anne Jørgensen.

- Loven siger, at der er tavshedspligt omkring personfølsomme oplysninger. Så der skal man jo selvfølgelig som offentlig myndighed sørge for, at man kan tale fortroligt om de problemer, man nu har, uden at nogen andre borgere eller andre ansatte kan høre det.

I strid med loven

Kan man ikke holde en samtale, uden at andre kan lytte med, så er det i strid med loven, forklarer professor i socialret, dr. jur., Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet.

- Det er ulovligt, hvis samtalerne holdes under forhold, hvor oplysninger kommer personer for øre, som ikke har adgang til at få de oplysninger. Og det vil jo være tilfældet her, siger Kirsten Ketscher.

Kommune erkender problemer

Stabschef i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune Camilla Staal Axelsen erkender, at forvaltningen har store pladsproblemer i øjeblikket.

Hun kan derfor ikke given nogen garanti for, at tavshedspligten ikke bliver overtrådt på grund de massive pladsproblemer, som forvaltningen i øjeblikket lider under.

- Det kan jeg ikke garantere. Men vi arbejder på højtryk på, at vi selvfølgelig sikrer den her tavshedspligt. Der er nogen steder, hvor vi er maks. pressede, men lige så snart vi opdager det, så griber vi fat om det og prøver at løse det, siger Camilla Staal Axelsen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.