Søkoen Henriette er en af de sidste af sin art, der føder i fangenskab

Et sjældent syn udspiller sig Odense Zoo lige nu. Søkoen Henriette er gået i fødsel, og det store dyr er en af de få, som stadig føder i fangenskab.

Selvom søkoen føder i fangenskab, så foregår det ligesom i naturen. Helt uden hjælp fra zoologer og dyrepassere. (Foto: DR Fyn Jesper Ottosen)

Halen er det første, som titter frem. Søkoen Henriette svømmer rundt i sit bassin, mens hendes nye kalv kommer til syne. Hvis alt går vel, kommer den nye søko til verden med en kampvægt på et sted mellem 10 til 15 kilo.

Men det er faktisk et særsyn, at en søko føder i fangenskab. Danmark er et af de eneste lande, hvor søkøerne stadig yngler, siger chefzoolog ved Odense Zoo Nina Collatz Christensen.

- Vi er klart dem, der yngler bedst i hele Europa, og vores søkøer er meget efterspurgte, fordi fødslerne er gået i stå i andre europæiske lande.

I Odense Zoo har Henriette prøvet at føde før. Faktisk er det syvende gang, og den vordende mor har både født levende og døde unger.

Nina Collatz Christensen krydser fingre for, at fødslen ender lykkeligt, fordi det er godt for den fynske flok af søkøer.

- Vi vil kunne blive ved med at sende vores unge søkøer ud i Europa, og det er vi glade for, fordi vi på den måde undgår at få indavl i vores egen bestand, siger hun.

Fødslen kan tage op til et døgn, så det er stadig for tidligt at glæde sig over den lille ny.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.