Solcelleparker popper op i hobetal: 'Det kan koste den folkelige opbakning'

Flere partier ønsker mere styring. Ministeren afviser, at der er et problem, men han er klar til at lytte.

Solcelleanlæg er ofte udskældte af deres naboer. Det får flere politikere og ekspert til at frygte for den folkelige opbakning. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

Arent Josefsen og hans kone har i en lang årrække nydt deres udsigt over ligusterhækken ud til mark og mose.

Men nu har de udsigt til, at der 100 meter fra deres have opstilles et tre meter højt solcelleanlæg.

- Vi har en fantastisk udsigt, og det er den, solcellerne vil tage, siger Arent Josefsen.

Det kommende solcelleanlæg har mødt massiv modstand fra den lille landsby Birkende i Kerteminde Kommune. Bl.a. er der lavet en underskriftindsamling mod planerne.

- Vi har gjort ganske meget. Vi har 123 husstande, som har skrevet under, siger Arent Josefsen.

Arent Josefsen får måske udsigt til tre meter høje solcellepaneler fra sin grund.

Og borgerne i Birkende er langt fra de eneste, der er sure. Solcellemarkedet er brandvarmt, og der er solcelleparker i massevis på vej i det ganske land.

Markedet er drevet af private investorer og er ifølge flere energiordførere på Christiansborg for ureguleret. De kalder området for det vilde vesten.

Og det boomende solcellemarked og borgerklager får nu Folketingets Klima,- Energi,- og Forsyningsudvalg med formand Rasmus Helveg Petersen (R) i spidsen til at kalde tre ministre til møde i forsøget på at få bedre styr på området, så den folkelige opbakning kan sikres.

- Jeg er bekymret for den folkelige opbakning til solceller, og at det vil følge samme mønster, som vi har set med vindmøller på land, siger formand for udvalget, Rasmus Helveg Petersen (R).

Den frygt deler professor i energiforsyning ved Aalborg Universitet.

- Min frygt er, at modstanden mod solceller forplanter sig til andre områder. Derfor er der brug for nationale rammer og strategier på solcelleområdet, siger professor, Brian Vad Mathiesen.

Venstres ordfører, Karsten Kissmeyer mener også, det er på høje tid, der kommer en plan, så solcelleanlæggene bliver placeret så strategisk som muligt i forhold til behovet for strøm og elnettets kapacitet.

- Det er ret presserende, at vi får lavet en plan. Der er rigtig mange projekter i pipeline, og de skal kunne kobles på elnettet. Derfor bør vi lave en mere overordnet planlægning, siger Carsten Kissmeyer og uddyber:

- Sol og vind supplerer hinanden rigtig godt, og man kan udnytte de samme elledninger. For solen skinner om dagen, og om natten er der ofte vind. Det samme gælder om vinteren, så det vil være god fornuft.

Formand for Folketingets Klima,- Energi,- og Forsyningsudvalg, Rasmus Helveg Petersen (R), mener, at opstillingen sker alt for tilfældigt.

- Der er problemer med solcelleplanlægningen. Der bliver skudt fra hoften mange steder alt afhængig af, hvor de er kapital og en ejer, som har lyst til at have en solcellefarm, siger Rasmus Helveg Petersen.

Ifølge forsker Brian Vad Mathiesen vil den måde, som solcelleparker i øjeblikket bliver anlagt, give store problemer, og han mener, at der er akut behov for nye rammer på området.

- Hvis alle bliver godkendt, vil det betyde, at vi har langt mere solcelle, end vi skal have i 2040 og 2045, og hvis alle projekter bliver godkendt, så har vi et meget voldsomt problem med hensyn til at få det integreret i energisystemet, siger han.

Hos De Konservative er man knap så bekymrede over opstillingen af solcelleanlæg. De mener ikke, det er et prærieland uden styring.

- Vi har en udmærket regulering. Det er kommunerne, som bestemmer, hvor de kan sættes op. De skal følge regler i forhold til planloven, naturbeskyttelsesloven og ud fra en helhedsvurdering for at fremme vedvarende energi, siger Katarina Ammitzbøll.

Og hun har også tillid til, at kommunerne vil varetage både naboers og naturens interesser.

- Kommunerne ved bedst, hvor vi har nogle gode områder, vi skal passe på, og hvor borgerne kan lide at færdes, og hvor det passer ind i deres lokalområder, siger Karina Ammitzbøll.

Klima,- Energi,- og Forsyningsminister Dan Jørgensens (S) mener heller ikke, at der mangler regler på området.

- For mig at se er solcellemarkedet ikke det, som nogen har kaldt det vilde vesten og ude af kontrol. Tværtimod er det en god ting. Hvis alle er enige om, at vi skal have en grøn omstilling i Danmark, skal vi også være enige om, at det kræver flere vindmøller og flere solceller, siger Dan Jørgensen.

Men holdningerne fra regeringens støttepartier og Venstre gør, at han er villig til at lytte.

- Hvis der danner sig et billede, hvor der er behov for mere regulering, og vi skal gå anderledes til tingene, så ser jeg selvfølgelig meget gerne på det, siger Dan Jørgensen.

Kort med rød, gul og grøn

Energiprofessor Brian Vad Mathiesen foreslår, at der bliver lavet et kapacitetskort, hvor man med rød, gul og grøn tydeliggør, hvor det vil være optimalt at placere solceller. Altså steder, hvor man både tager hensyn til befolkning, natur, behov for strøm og ledningsnettets kapacitet.

- Man kan lige så godt placere solceller på store tage i større byer og industriområder, hvor det store elforbrug er. På den måde undgår man, at strømmen skal transporteres fra mark til by, siger han.

Den løsning mener SF er en god ide. De mener også, at der mangler styring på området. Derfor bør Folketinget lave en lovpligtig og bindende vejledning for opstilling af solcelleanlæg. For eksempel nær særlig beskyttet natur.

- Vi vil ikke have, at vi taber store naturværdier for at den grønne strøm kan komme op. Og så vil vi gerne have en positivliste, hvor vi viser, hvad der vil være et særlig godt område, siger SF's energiordfører, Signe Munk.

Byrådet i Kerteminde skal på på torsdag nikke endelig ja til, at der cirka 100 meter fra Arent Josefsens have skal opstilles tre meter høje solceller. (Foto: Thea Bjørn - DR © dr)

Solcelleanlægget ved Birkende i Kerteminde er stemt igennem udvalgene og mangler nu kun det sidste nik i byrådet.

Arent Josefsen og hans hustru ville egentlig have sat deres hus til salg. Men det har de nu sat i bero.

- Vi talte med en ejendomsmægler som sagde, at vi overhovedet ikke kunne sælge det, før vi ved, hvordan det kommer til at se ud, og at vi skulle forvente et tab på cirka 200.000 kroner.

Ifølge Energistyrelsen er der i øjeblikket 112 solcelleanlæg på tegnebrættet i Danmark.

FacebookTwitter