- Man har glemt fokus på børnenes tarv i den her sag.
Sådan siger rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Stokholm, som vil kæmpe for, at to somaliske piger i 10. klasse kan blive i landet trods inddragelse af forældrenes opholdstilladelse.
- I det her tilfælde synes jeg, vi skal tænke med vores hjerter. Alle børn og unge mennesker har krav på at få en uddannelse. Den kan man altid bruge. Og så håber jeg for øvrigt ikke, at de bliver sendt tilbage til Somalia, siger Henrik Stokholm.
De to søskende på 16 år, den ene knap 17 år, Ruwayda Abdisalan Hussein og Roda Abdisalan Hussein, er flygtet fra Somalia til Danmark sammen med deres forældre og seks søskende for tre år siden på grund af en dødsdom over faderen og en risiko for omskæring af pigerne.
Pigerne skulle meldes ud af gymnasiet
I fredags fik Nyborg Gymnasium besked fra kommunen om, at de skulle melde pigerne ud af gymnasiet, fordi Udlændingestyrelsen har givet afslag på asyl til forældrene, men det har rektoren ikke i sinde at gennemføre.
- Vi har fået at vide, at de skal meldes ud af skolen, men der er ikke nogen videre plan for, hvad der skal ske med dem. Jeg er meget ked af, hvis de ikke kan passe deres skolegang. Sådan gør man ikke ved andre børn i det her land, siger han.
Derfor har rektoren på Nyborg Gymnasium - med opbakning fra bestyrelsen - besluttet at lade pigerne fortsætte på gymnasiet ved selv at dække udgiften, da kommunen ikke længere yder tilskud.
De to 16-årige piger taler dansk og har lagt planer for fremtiden i Danmark, som er et land, hvor de føler sig hjemme. De drømmer blandt andet begge om at tage en ungdomsuddannelse.
- Jeg har forsøgt alt det, jeg skulle. Jeg har lært dansk og har forsøgt at lære Danmark at kende som mit eget land. Det er det eneste sted, hvor jeg føler mig sikker, fortæller Ruwayda Abdisalan Hussein.
Mønstereksempler på integration
Pigerne er vellidt af kammerater og lærere og får gode karakterer i skolen.
- De her piger klarer sig rigtig godt. De er mønstereksempler på integration, og det er den øvrige familie også. Så der er ingen grund til, at de skal forlade det her samfund, siger rektor på Nyborg Gymnasium, Henrik Stokholm.
Hvis familien bliver sendt tilbage til Somalia, frygter Ruwayda Abdisalan Hussein for faderens liv og familiens fremtid.
- Jeg er bange for, at jeg mister min far, som jeg holder rigtig meget af. Vi bliver også omskåret imod vores vilje. Der er stadigvæk krig, og vi kan ikke gå i skole. Det eneste, vi skal som kvinder, er at få børn, fortæller 16-årige Ruwayda Abdisalan Hussein.
Ruwaydas søster Roda Abdisalan Hussein fortæller, at det er enormt svært at være midt i uvisheden.
- Jeg er stresset og ked af det. Det betyder meget for mig at blive her, fordi jeg har mine venner her. Det er meget vigtigt for mig at få en uddannnelse, for det får man ikke i Somalia, siger hun.
Børnene har nu selv søgt om asyl i Danmark, men mens de venter på svar, skal de formodentlig sendes til et udrejsecenter sammen med familien. Imens ansøgningerne behandles, kan de ikke sendes ud af Danmark.
- På mig virker det meget nidkært, det, der foregår. Man har skullet holde sig fuldstændig til bogen, og man har været meget omhyggelig med at få familien "vappet ud" alle steder - daginstitutioner, skoler og så videre. Det har simpelthen ikke kunne gå hurtigt nok, siger familiens advokat.
Inhuman behandling
Rektor Henrik Stokholm er forarget over, at vi behandler asylansøgere på den måde, som familien Hussein har oplevet.
- Jeg synes ikke, vi kan tillade os at behandle folk på den her måde. Det er inhumant, fordi man udsætter mennesker for den her tilfældighed, og man giver dem ikke vished for, hvad der skal ske. Man tager normalt ikke børn ud af skolen og behandler familier på den her måde. Sådan behandler vi ikke andre grupper i samfundet, siger rektoren.
Familiens advokat har set eksempler fra andre kommuner, hvor man ikke har reageret så hurtigt som Nyborg Kommune, så længe der har været en sag i gang.
- Der er andre kommuner, som har været fornuftige nok til at sige: 'Der er ingen grund til at smadre det for den her familie, hvis de nu senere får opholdstilladelse på et andet grundlag, så lad os nu lige holde det flydende, indtil vi får afklaret om de får opholdstilladelse.' Nyborg Kommune kunne godt have været lidt mere optaget af børnenes tarv, siger advokat Niels-Henrik Hansen.
Direktør i socialområdet i Nyborg Kommune oplyser, at hun har undersøgt sagen flere gange i Udlængestyrelsen og Integrationsministeriet. Det har hun gjort i håb om, at der kunne findes en løsning, så pigerne kunne blive på skolen, men har fået samme svar hver gang.
- Jeg har fuldt ud forståelse for pigerne og familien i den her svære situation, men jeg er nødt til at forvalte den lovgivning, som Folketinget har vedtaget, forklarer Marianne Stentebjerg, direktør for socialområdet i Nyborg Kommune.
Udlændingestyrelsen er nu i gang med at vurdere, om børnene kan få asyl og dermed opholdstilladelse i Danmark. Hvis de får det, kan forældrene også blive i Danmark.