Sommeren gør ondt på de danske havecentre

Den tørre sommer har store konsekvenser for havecentrene, som mister omsætning og planter.

Butikschef Torben Andersen fra Bo Grønt på Sydfyn må vande ekstra meget denne sommer, så blomsterne ikke tørrer ud. (Foto: Carl Odorico)

Vandet fosser ud af hanerne på de danske havecentre denne sommer, så planterne ikke tørrer ud.

I havecenteret Bo Grønt på Tåsinge på Sydfyn har sommerens tørke betydet, at de skal vande langt mere end de plejer.

- Vi bruger 30.000 liter vand om ugen, hvilket ikke er nok til, at vi kan følge med, så det er håndvanding med slangesystemer ved siden af, fortæller butikschef Torben Andersen, Bo Grønt.

Trods de ekstra udgifter til pasning af planterne, er salget på planterne til udendørsbrug paradoksalt nok samtidig gået ned.

- Det har været svært for kunderne at komme i haven og i jorden, så salget er jo faldet utrolig meget på alt udendørsarealet, fortæller Torben Andersen.

Tørken har betydet afskedigelse

I kraft af et svigt i omsætningen har Bo Grønt været nødt til at skære ned på personalet.

- Derfor har været nødt til at afskedige én, og så har vi været nødt til at skære meget ned på timerne på vores ungarbejder. Samtidig har vi sendt et par stykker på noget forlænget ferie, fortæller han.

Det er et billede, de kan nikke genkendende til, i brancheforeningen for Danske Havecentre.

- Der tegner sig et billede i branchen af, at vi er hårdt ramt omsætningsmæssigt, og det bliver vi så også økonomisk. Vi frygter - udover at der er et omsætningstab – at vi også får et tab på planter i havecentrene, selvom vi prøver at passe dem optimalt, siger direktør Per Bojesen Andersen, og fortsætter: - Hvis man ikke har en omsætning, men har et varelager stående, så mangler man jo til lønningerne og i værste tilfælde, så mangler man også til momsen, og så kan det jo blive katastrofalt, siger han.

Dårlige vilkår for planterne

Sne i april og en tørke henover sommeren har givet ringe vilkår for det kun halvandet år gamle havecenter Bo Grønt, som havde håbet på et godt år.

- Vi havde et år 2018, der bare skulle sparkes i gang for alvor. Så røg vi ind i starten af april med en snestorm. Så kom vi ind i maj måned, hvor det gik rigtig godt. Og så sætter varmen ind, så falder salget igen, siger butikschef Torben Andersen.

Den meget varme sommer har været en stor udfordring for Bo Grønt på Tåsinge. (Foto: Carl Odorico)

Ifølge butikschefen er varmen faktisk lige så slemt som snevejret, men der er ikke meget andet at gøre, end at vande og vente.

- Der er ikke særlig meget, vi kan stille op, så længe solen er så kraftig og det er så varmt. Vi er nødt til at vente til regnen kommer, og folk kan komme i haverne igen. Så kommer der en anden sæson, hvor folk skal have pyntet op i haverne og have gjort det klar igen, og så kommer salget lidt senere, mener Torben Andersen.

Trods de svære vejrvilkår sporer man en vis optimisme hos Torben Andersen. Han mener, at den sæson som man normalt oplever med haveplanter i juni, juli og august, vil skubbes til september, oktober og november.

- Det tabte ser jeg ikke som en umulighed at hente ind. Det, vi er bagud ud, det skal vi nok indhente i efteråret. Jeg er ikke vildt bekymret, siger han.

Manglende regn kan få store konsekvenser

Men samme optimisme for efteråret finder man ikke hos direktør i brancheforeningen for Danske Havecentre. Han frygter, at der først for alvor kommer gang i salget igen i foråret 2019.

- Hvis der ikke kommer vand inden for de nærmeste uger, tror jeg, at folk venter til næste forår. Hvis man ikke oplever, at der bliver grønt igen, så tror jeg folk siger, at det orker de simpelthen ikke, siger Per Bojesen Andersen.

Vender kunderne ikke tilbage til havecentrene før næste forår, kan det få store økonomiske konsekvenser for de danske havecentre, mener Per Bojesen Andersen.

- Vi har tabt to måneder her, og hvis vi også taber efteråret, så bliver det jo meget let en tilbagegang på 20-25 procent, siger han.

Facebook
Twitter