Sommerens vejr lokker festerne udenfor: Politiet har travlt med larm og hærværk

Flere kommuner og Fyns Politi opfordrer forældre til at snakke med deres unge.

De populære mødesteder om sommeren kalder politiet for "hotspots", og dem aflægger betjentene et visit på deres patrulje. Arkivfoto. (Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix)

Sommerferien er godt i gang, og mange teenagere og unge bruger fritiden sammen, hvor de får et par øl og fester til den lyse morgen ude i det gode vejr.

Men indimellem kan det være til gene for andre borgere. For festerne kan involvere både vild knallertkørsel, for høj musik og affald, der ikke har ramt skraldespanden. Andre gange kan festlighederne ende ud i hærværk.

Det mærker man hos Fyns Politi, der oplever en stigning i antallet af anmeldelser.

I Kerteminde har man oplevet hærværk.

- Vi har flere gange oplevet, at de har taget vores brandslukker og tømt den. Og de materialer, vi havde liggende i båden som flag og diesel, har de smidt i havnen. Det er rigtig irriterende, siger John Eriksen, der er lokalformand for De Unges Idræt i Munkebo.

Båden bruger foreningen til at sejle rundt med blandt andet skoler og institutioner. Når foreningen ikke selv bruger båden, står båden til rådighed for andre, og derfor må de unge gerne bruge den til at sidde og hygge sig i.

John Eriksen låner gerne båden ud til unge mennesker, hvis de kan opføre sig ordentligt. (Foto: Søren Plambeck Holm - DR Fyn)

Men det går nogle gange over gevind, og det ærgrer John Eriksen.

- Alle de udgifter, vi skal bruge på udstyr, er jo penge, som kunne være brugt på børnene, siger han.

Et fælles ansvar

Hos Fyns Politi oplever man, at når solen står højt på himlen, og de unge har fri fra skole, bliver der blandt andet skruet godt op for musikken.

Det fortæller Per Franch, der er politikommissær og leder for forebyggelsesafdelingen hos Fyns Politi.

- Efter de her kraftige højtalere er kommet, ser vi en klar tendens til, at der kommer flere anmeldelser om musik til gene, og der er sket en forøgelse siden sidste år. Men det er faktisk hele paletten, vi hører om. Så det er også unge, der i forbindelse med fester laver hærværk.

Sidste år blev der anmeldt 45 tilfælde af høj musik i Assens Kommune. Det var en stigning fra året før, hvor der i 2017 var 16 anmeldelser.

Sidste år oplevede Assens Kommune problemer med unge, der holdt vilde fester på blandt andet skolerne. Derfor appellerede kommunen forældrene om at komme på banen og tage en snak med deres teenagere om, hvordan man opfører sig i det offentlige rum.

Det fortæller Pia Adriansen, der er SSP-konsulent i Assens Kommune.

- Vi vil gerne have, at forældre føler et fælles ansvar om at passe på vores børn og unge. Også når de bevæger sig ud. Forældrene kun tage en snak med dem om, hvordan man opfører sig. De kunne give dem en skraldepose med og gøre det klart, at der ikke må spilles på de her store højtalere efter klokken 22.00, siger hun.

En opfordring til forældre er en god idé, mener politikommissær Per Franch.

- Forældre skal have dialog med deres børn om at tage mere hensyn til de omkringboende, da vi skal være her alle sammen. Vi kan ikke forbyde de unge at feste, men vi kan godt lære dem at tage hensyn, siger han.

Opfordring ser ud til at virke

Hos foreningen De Unges Idræt i Kerteminde gav de for nyligt også en opfordring til forældrene om en snak med deres børn, og siden har de ikke oplevet hærværk i båden.

Det samme er tilfældet i Assens Kommune, fortæller SSP-konsulent Pia Adriansen.

- I år har vi haft en par henvendelser omkring knallertkørsel, høj musik og affald, der ikke er samlet op. Men vi oplever det her år som mere mildt end tyngden af ting, der var sidste år, siger hun.

Der bliver også holdt et skrapt øje med de unges fester fra politiets side, fortæller politikommissær Per Franch.

- Vi har specifikke indsatser rundt omkring, som vi kalder hotspots. Det er foretrukne steder for de unge, og dem lægger vi ind i vores patruljemønster, så vi kan holde ekstra øje. Vi vil dog altid være afhængige af, at borgerne anmelder det, hvis de oplever noget, siger han.

Facebook
Twitter