Sparer tre dages indlæggelse: OUH bruger ny 3D-scanning til patienter med hjerteflimmer

Som det kun andet sted i verden bruger hjertemedicinsk afdeling på OUH et nyt system, der sparer indlæggelse i flere dage.

Overlæge og ph.d. Niels Sandgaard er i gang med at operere Jørgen Christian Langmack, der har hjerteflimmer. På fladskærmen foran overlægen arbejder han ud fra det nye computersystem. (Foto: Ida-Sofie Sellerup © dr)

Klædt i hvidt og blåt og med en fugtig klud på panden ligger 67-årige Jørgen Christian Langmack på operationsbordet på hjertemedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital.

Han blinker med øjnene. Han er vågen. Alt imens sidder overlæge og ph.d. Niels Sandgaard en meter fra ham og finjusterer de tre katetre, der er inde i Jørgens bankende hjerte.

- Nu er jeg i dit venstre hjertekammer, Jørgen. Nu er vi klar til at begynde, siger overlæge og ph.d. Niels Sandgaard.

Fra tre dage til 12 timer

Jørgen Christian Langmack skal opereres for forkammerflimmer, som han har døjet med i flere år. En operation, der førhen krævede en CT-scanning og flere besøg på hospitalet. Men Jørgen kom til OUH for få timer siden. Han har hverken fået kontrastvæske sprøjtet ind i årene eller været i en CT-scanner, og som udgangspunkt bliver han udskrevet i eftermiddag.

Jørgen Christian Langmack på 67 år har døjet med hjerteflimmer i flere år. (Foto: Ida-Sofie Sellerup © dr)

- Jeg er da lidt nervøs. Men jeg føler mig tryg ved, at det nok skal gå, og at jeg kun bliver sendt hjem senere i dag, hvis det er forsvarligt. Man vil jo egentlig allerhelst hjem og være i egen seng i stedet for at være på hospitalet, siger han.

Hjerteafdelingen på Odense Universitetshospital har nemlig siden april afprøvet et nyt computersystem, der skærer operationen ned fra tre dage på hospitalet til en ambulant behandling.

- Patienten slipper for at skulle bruge spildtid på hospitalet, at skulle igennem en CT-scanning, og samtidig sparer vi tid og ressourcer og indlæggelsestid på afdelingerne. Vi indfører også, at patienten kan komme hjem samme dag – selvfølgelig kun, hvis man er klar til det, siger overlæge og ph.d. Niels Sandgaard.

Samtidig er håbet også at de nye ambulante behandlinger kan tage hul på en ny virkelighed, hvor færre patienter er indlagt i en seng på de kommende supersygehuse, og flere skal behandles ambulant.

Landkort over hjertet

Det nye system ses på Jørgen Christian Langmacks bryst, der roligt hæver og sænker sig på operationsbordet.

Tre store klistermærker foran og tre bagpå ryggen holder høje med alle signaler, rytmer og impulser fra hjertet. De klistermærker kommunikerer med en modtager, der sidder under operationsbordet. Al data ryger ind i en computer, der rummer et stort bibliotek af hundredvis af tidligere CT-scanninger af hjerter.

Efter få minutter dukker der et billede op på den store fladskærm i operationsstuen. En præcis kopi i 3D af Jørgens venstre hjertekammer.

Kopien er det landkort, som overlæge og ph.d. Niels Sandgaard opererer ud fra, når han med millimeters præcision skal arbejde med små katetre, der dukker op som tråde på røntgenbilledet af Jørgens brystkasse.

Overlæge Niels Sandgaard har lagt tre kartetre gennem Jørgen Christian Langmacks lyske. Med dem kan han nå venstre forkammer i hjertet, hvor operationen foregår med små varmebehandlinger om lungevenerne. (Foto: Ida-Sofie Sellerup © dr)

Undervejs bliver det lysegrå landkort over Jørgens venstre hjertekammer mere og mere detaljeret.

- Hvor vi før havde et statisk billede af hjertet, så er det her mere dynamisk, og det landkort over hjertet er enormt vigtigt, siger overlæge og ph.d. Niels Sandgaard.

Ude bag operationslokalet sidder sygeplejerske og tekniker Mia Madsen og styrer fem forskellige computerskærme, fire tastaturer og to mus. Hun har overblikket over målingerne og det nye computersystem.

- Det er banebrydende. På denne måde følger vi patienten tæt hele tiden, og 3D-kopien af hjertets forkammer bliver hele tiden mere nuanceret, hvilket er en kæmpe hjælp for os, siger hun.

Gennem mikrofon kan overlæge Niels Sandgaard bede om forskellige målinger og skærmbilleder fra det nye computersystem, som sygeplejerske og tekniker Mia Madsen styrer bagerst i operationslokalet. (Foto: Ida-Sofie Sellerup © dr)

- Nu vil du kunne mærke, at det trykker i brystet, Jørgen. Du får lige 50 mg mere, lyder det fra overlæge Niels Sandgaard, mens han med et halvt drej på tommelfingeren bevæger katetret videre til et følsomt område i hjertekammeret.

Jørgen nikker. Kort tid efter snorker han bag den glasramme, der beskytter mod røntgenstråler. I løbet af de 2,5 timer, som operationen varer, falder Jørgen ind og ud af søvnen.

- Så Jørgen, nu er vi færdige, siger overlæge Niels Sandgaard, og herefter bliver Jørgen trillet til sengeafsnittet for at komme sig.

Vi har skærpet kravene

500 patienter bliver opereret for hjerteflimmer om året på OUH. Indtil videre har 50 patienter fået varmebehandling med den nye måde at lave et kort over hjertet, og fra 1. juni er det planen, at alle patienter som udgangspunkt skal indskrives og udskrives samme dag.

Den grå figur er 3D-kopien af Jørgens venstre hjerteforkammer. De røde 'perler' er de steder, hvor Niels Sandgaard har givet varmebehandling, der er med til at forhindre hjerteflimmer. Hver perle må maksimalt sidde seks millimeter fra hinanden. (Foto: Ida-Sofie Sellerup © dr)

Det stiller store krav, medgiver overlæge og ph.d. Niels Sandgaard. Derfor har man også skærpet instrukserne både før, under og efter patientens besøg.

Før operationen har patienterne haft en telefonsamtale med en sygeplejerske, hvor de kan stille spørgsmål, de bliver briefet af lægen før operationen, og når indgrebet er færdigt, bliver alle patienter ultralydsscannet for at se, om alt er i orden.

Efter operationen holder sygeplejerskerne øje med patienterne på sengeafsnittet, og fortæller dem om de symptomer, der kan være i kølvandet.

- Vi skal være helt skarpe på, at patienten er tryg og føler sig briefet om operationen, og hvordan det føles at komme hjem. Der kan være følger efter behandlingen, som de selv skal vurdere, siger Niels Sandgaard.

Ifølge Charlotte Terp, der er afdelingssygeplejerske på sengeafsnit B1, er erfaringerne gode.

- Vi forbereder patienterne, så de er psykisk indstillede på at skulle hjem, og hvad de skal holde øje med. Der er altid mulighed for at ringe herud, men det er der ikke mange, der gør. Faktisk oplever vi, at patienterne gerne vil hjem, siger hun.

Nummer to i verden

Måden at varmebehandle for hjerteflimmer, også kaldet ablation, har man gjort i 25 år, men Odense Universitetshospital er kun det andet sted i hele verden, der arbejder med det nye computersystem. Det andet sted er Hospitalet Mount Sinai i New York, USA.

Mellem 80-90 procent af alle, der får en varmebehandling, slipper for hjerteflimmer efter første operation. Og på afdelingen håber man også, at den nye teknologi er en succes på andre områder. For andre hjerteoperationer er gjort ambulante med succes. Blandt andet ballonudvidelse om kranspulsåren, fortæller overlæge Niels Sandgaard.

- Da det blev gjort ambulant, rynkede alle brynene. Men få måneder efter kunne personale og patienter ikke forestille sig, at man skulle blive liggende i sengen, siger han.

Flytning og færre senge

Men computersystemet er også en del af udflytningen til det nye Odense Universitetshospital. Selvom der er tre år til, at det nuværende sygehus rykker alt ud på en ny adresse i det sydlige Odense, bliver der allerede øvet nu.

For der bliver færre sengepladser på det nye hospital, 706 bemandede senge i alt, og sygehuset skal også effektivisere for otte procent, som Aarhus Universitetshospital er midt i.

Sparekravet i Aarhus har blandt andet været med til, at tusindvis af borgere og personale har demonstreret.

Den hårknude håber man at undgå ved allerede nu at tænke nyt og prøve nye patientforløb, siger Tina Poulsen, ledende overlæge på Hjertemedicinsk afdeling på OUH.

Det gør et stort indtryk at se frustrationerne fra Skejby. Det skaber dårlig energi, og vi vil hellere forbedrede os og lave gode patientforløb, som vi er stolte af med kvalitet, og fjerne spildtid for os og patienterne. Så vi forhåbentlig får lavet en win/win-situation, så det kun er den fysiske flytning, vi skal udføre om 3 år, siger hun.

Konklusion fra sengeafsnittet

Et af de nye patientforløb er Jørgen Christian Langmack ved at vågne op fra på sengeafsnit B1. Han er nu blevet opereret for hjerteflimmer, mens det nye computersystem lavede en tro 3D kopi af hans hjerte.

Han er hurtig til at give sin konklusion på den nye ambulante operation.

- Jeg har det kanon. Jeg var skeptisk over, at jeg kunne komme hjem i dag, men det kan jeg da mærke nu, at jeg sagtens kan.

- Det var vildt at tale med overlægen, mens han opererede mig i hjertet, men jeg har ikke været bange på noget tidspunkt. Det var ubehageligt, men det kan nok ikke undgås, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk