Stadig ingen Facebook-aftale om spildvarme: Nu vil flere virksomheder bruge energien

Spildvarme fra virksomheder bliver beskattet, hvilket spænder ben for brugen af overskudsvarmen i radiatoren.

En stor pumpe skal sende overskudsvarmen fra rådhuset i Middelfart og bycenteret ud på fjernvarmenettet. Pumpen skal samles og sluttes til inden rådhuset åbner til sommer. (© DR FYN)

Debatten om overskudsvarme lever videre, efter at Facebook i sidste uge offentliggjorde, at IT-giganten vil bygge et datacenter i Odense.

Trods ambitionen om at bygge "det mest energieffektive datacenter", så har Facebook endnu ikke lavet en aftale om at sende overskudsvarmen ud på fjernvarmenettet. Varme, der ifølge Dansk Fjernvarme kan bruges i 30.000 husstande.

Problemet er, at så snart en virksomhed bruger spildvarme til opvarmning i stedet for til en ny produktion, skal der betales en overskudsvarmeafgift til SKAT.

Men flere virksomheder vil nu bruge spildvarmen i radiatorerne. Det er dog ikke et økonomisk eventyr medgiver Middelfart Kommune, der har besluttet at bruge spildvarmen fra byens nye rådhus.

- Men vi har vores miljø, vi skal passe på, og spildvarmen er der stadigvæk. Så kan vi lige så godt udnytte den, siger Henrik Mott Frandsen, projektleder fra Middelfart Kommune.

Det nye rådhus får et kølesystem, der kobles på fjernvarmenettet, så al varme fra kontorpladser og computere kommer ud i radiatorerne.

Udnyttelse af overskudsvarmen er stadig sjældent i danske virksomheder, men det vil Lars Christian Lilleholt (V), energi-, forsynings- og klimaminister lave om på. Han har indkaldt Folketingets partier til at møde.

- Vi skal drøfte en anden og bedre måde, så vi får mere ud af overskudsvarmen. Ikke kun fra datacentrene, men også andre virksomheder, siger han.

Problemstillingen med overskudsvarme er også aktuel med et andet datacenter i Viborg, som Apple vil bygge. Her har virksomheden tilbudt overskudsvarmen gratis til fjernvarmeselskabet.