Statsforvaltning: Lærere må gerne tage politiske beslutninger om skoler

Statsforvaltningen har afgjort, at kommunale politikere godt kan være med ved beslutningsbordet, selvom det omhandler deres erhverv.

Der var ikke grundlag for at sende byrådsmedlem Line Mørk uden for døren, da Børn- og Ungeudvalget diskuterede den fremtidige skolestruktur i april. (Foto: Nanna Ziegler- DR Fyn)

Du kan godt være både lærer og politiker og samtidig være med til at tage beslutninger om kommunens fremtidige skolestruktur.

Det siger Statsforvaltningen, der netop har afgjort, at den fynske SF'er Line Mørk ikke var inhabil, da fremtidens skolestruktur i Odense i april var til debat blandt politikerne.

Line Mørk er ellers lærer på en af de skoler, der måske bliver ramt af politikernes beslutning.

- Den betyder, at det ikke er til diskussion, hver gang vi skal diskutere skoler. Det er jeg glad for, siger Line Mørk (SF).

Hun er glad for, at Statsforvaltningen er så tydelig i afgørelsen, da hun ellers var begyndt at tvivle på, om hun sad det rigtige sted.

Vanskelig sag skabte tvivl

- Undervejs har jeg overvejet, om det giver mening, at jeg sidder i det udvalg, forklarer den lokale politiker og fortsætter:

- Når vi stiller op som politikere, så er det vigtigt, at vi er rigtige mennesker, som ved noget om det område, vi skal beslutte noget om. Så er det jo vigtigt, at vi også er med til selve beslutningerne, mener hun.

Odense Kommune har nu to måneder til at svare på, hvad de nu vil gøre i sagen, men det er fast praksis, at kommunen følger Statsforvaltningens udtalelser, og det er også hensigten i denne sag.

- Konkret kan vi bruge afgørelsen til at kigge på den, hvis vi får en lignende sag igen. Jo mere praksis vi kan få på området des bedre, siger Karina Elbrønd, juridisk chef i Odense Kommune.

Hun forklarer, at det har været en meget vanskelig sag, hvor hun har skulle bestemme, om Line Mørk har måtte sidde med under beslutningerne om kommunens besparelser på skoleområdet.

For begge parter er det vigtigt, at der nu er en afgørelse, som alle kan læne sig op af.

- Andre steder laver de lokumsaftaler. Så kan politikeren være med her, men ikke her, forklarer Line Mørk på vegne af sine politiske kolleger i resten af landet.

Facebook
Twitter