Stor forskel i forældrebetaling af børnepasning

Priserne på en SFO-plads svinger vildt. I Odense Kommune koster en plads i år dobbelt så meget som i Ærø Kommune.

Halvdelen af de fynske kommuner besluttede at sænke prisen for SFO i forbindelse med skolereformen, der betød længere skoledage. (Foto: Sine Skott © Sine Skott)

De fynske kommuner er ikke enige om, hvad en SFO-, børnehave-, dagpleje- og vuggestueplads skal koste. Den største forskel ses på fritidsordningen, som også kaldes SFO.

Det viser en dataindsamling, som DR Fyn har lavet ud fra de ti kommuners individuelle takster for 2016.

I Odense koster det 2.066 kroner om måneden at få ét barn passet om morgenen og om eftermiddagen. På Ærø, som er den billigste fynske kommune, koster en lignende plads 1.021 kroner. I Nyborg 1.179 kroner.

Efter skolereformens lange dage blev en realitet i august 2014, valgte halvdelen af de fynske kommuner at sætte SFO-priserne ned. Middelfart var den kommune, som gennemførte den største nedsættelse. Forældrebetalingen faldt med 22,2 procent.

Også Nyborg, Kerteminde, Assens og Faaborg-Midtfyn satte prisen ned, men det gjorde Odense Kommune ikke. Det er forkert, mener formand Flemming Linnebjerg Rasmussen fra Forældreorganisationen i Odense:

børnehave (Foto: Sine Skott © DR FYN)

- Pris og kvalitet og tid hænger ikke sammen. Det er ikke et rimeligt princip at have, siger Flemming Linnebjerg Rasmussen.

Priserne forbliver høje

Børne- og ungerådmand Susanne Crawley (R) forstår godt, at forældrene er frustrerede:

- Jeg forstår dem godt, men kommunens økonomi er ikke til andet, siger hun og udelukker en nedsættelse af SFO-prisen.

Vuggestue

Om de høje priser alene bærer skylden for, at flere odenseanske familier vælger SFO'en fra, vides ikke, men i hvert fald er tendensen klar. Siden 2012 går cirka syv procent færre 0.-3. klasseselever i SFO i Odense.

Flemming Linnebjerg Rasmussen er bange for, at det kommer til at gå udover børnene, når flere forældre fravælger SFO’en:

- Børnene kommer hjem og skal passe sig selv på egen hånd, siger han og forklarer, at han ikke ser et alternativ for SFO’en.

Selvom Odense er den dyreste kommune, når det kommer til SFO, så er det den billigste kommune, når det gælder en børnehaveplads. Dermed er Odense også den eneste fynske kommune, hvor det koster mere at få et barn passet i en SFO end i en børnehave.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.