Stor fynsk virksomhed: Regeringens tryk på klimaspeederen tvinger os til lukning

Fortum i Nyborg skulle levere banebrydende CO2-teknologi, men står med regeringens grønne skattereform i stedet til at lukke.

Farvel til 170 arbejdspladser, ingen fjernvarme til store dele af byen og udflytning af C02-udledning til udlandet. Det er konsekvensen af nye afgifte, siger Fortum i Nyborg.

Regeringens grønne skattereform må ikke blive på bekostning af arbejdspladser. Det må ikke gå ud over væksten. Og reformen skal ikke være lig med, at udledningen af CO2 så bare bliver flyttet ud til andre lande.

Det blev flere gange slået fast af både skatteminister Jeppe Bruus (S) og klimaminister Dan Jørgensen (S), da de onsdag var med til at præsentere visionerne for regeringens grønne skattereform.

I Nyborg på virksomheden Fortum, der håndterer giftigt affald og som tidligere hed Kommunekemi, har man set på udspillet og regnet efter.

Alt det, som skatteministeren og klimaministeren forsikrede ikke skal ske, kommer til at ske. Afgifterne vil koste arbejdspladser og CO2-udledningen vil blot blive skubbet til udlandet.

- Hvis det udspil, der ligger på bordet bliver til noget, så vil virksomheden lukke, siger direktør i Fortum Jens Peter Rasmussen.

- I kroner og øre så kigger vi med vores udledning ind i en afgift på 120 millioner danske kroner om året. Hvis vi ser det i forhold til et overskud på 40 millioner kroner om året, som vi har i øjeblikket, så skal man ikke være matematikprofessor for at regne ud, at det er en meget dårlig forretning, siger Fortum-direktøren.

Virksomheden i Nyborg udleder årligt 160.000 tons C02. Den udledning vil man i bedste fald kunne matche i udlandet, ifølge Fortum. I værste fald vil den blive forhøjet.

- Vores kapacitet er den eneste reelle kapacitet til forbrænding af farligt affald i Danmark. Så det danske affald, som vi i dag behandler, ville så skulle håndteres andre steder i Europa, siger Jens Peter Rasmussen.

På borgmesterkontoret i Nyborg står Kenneth Muhs fra Venstre heller ikke ligefrem og jubler over regeringens grønne skattereform.

Bliver den en realitet, så fiser der nemlig ikke bare arbejdspladser, men også varme ud af kommunen.

- Det er 170 arbejdspladser, der forsvinder, siger borgmester Kenneth Muhs.

- Og så har vi i mange år levet godt af, at vi får overskudsvarme fra Fortum og ud til 80 procent af boligerne i Nyborg. Man vil jo gerne have flere over på fjernvarme. At fjerne det er fuldstændig tudetosset i en verden, hvor vi er i gang med at lave en omstilling, siger Nyborg-borgmesteren, der mener, at det er helt på hovedet at skubbe opgaverne væk fra landet.

- Vi har som nation brug for en facilitet som Fortum til at behandle farligt erhvervsaffald. Jeg kan simpelthen ikke forestille mig, at vi som nation skal til at eksportere det og sejle og køre det væk fra Danmark.

Christiansborg er der opbakning fra partikammeraterne til Nyborgs Venstre-borgmester, der vil have lempeligere forhold for Fortum.

Klimaordfører Maria Bjerre mener, at Fortum er en af de virksomheder, som der bør vises et særligt hensyn til i den grønne omstilling, som det også er tilfældet med eksempelvis cementvirksomheden Aalborg Portland, isoleringsproducenten Rockwool og glasproducenten Holmegaard.

- Regeringens udspil er ikke godt nok, siger hun.

- For Venstre er formålet med en grøn skattereform at give et incitament til, at virksomhederne kan omstille sig. Det er ikke, at vi bare skal lægge en skat på virksomhederne. Hvis man ikke har mulighed for at omstille sig, så bliver man nødt til at tage hensyn til det.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har ikke ønsket at deltage i et interview om sagen, mens skatteminister Jeppe Bruus mener, at en omstilling stadig er mulighed uden at lukke.

- Det er vanskeligt for mig at gå ind i så konkret et eksempel som en enkelt virksomhed, men når vi laver sådan en grøn skattereform, så gør vi det netop for at omstille danske virksomheder. Ikke for at lukke danske virksomheder, siger Jeppe Bruus, og understreger, at der også oprettes en grøn omstillingsfond på 7 milliarder kroner, der skal hjælpe de hårdest ramte virksomheder.

Fra frontrunner-projekt til stendødt

Regeringen lagde i præsentationen af skattereformen ikke skjul på, at den grønne omstilling kommer til at koste for de danske virksomheder, men selvom man på Fortum i Nyborg gerne vil bidrage, så mener man alligevel, at der bliver trykket alt for hårdt på speederen.

- Det er jo ikke, fordi vi ikke har anerkendt, at klimaet er udfordret med blandt andet CO2-udledninger fra vores virksomhed, hvilket vi skal have gjort noget ved. Det bidrager vi også gerne til, men det skal gøres med den rigtige timing. Det går simpelthen for stærkt til, at vi kan få omstillet vores produktion, siger direktør Jens Peter Rasmussen.

Fortum er allerede involveret i projekter, der skal nedbringe udledningen af CO2. Sammen med Fjernvarme Fyn er de med til at udvikle en teknik, der skal indfange CO2 og som så enten skal lagres i undergrunden eller bruges som brændstof til fly, skibe og lastbiler.

Et projekt, som klimaminister Dan Jørgensen (S) tidligere på året beskrev som et frontrunnerprojekt, der "passer som fod i hose i vores samlede strategi på klimaområdet".

De nye CO2-afgifter har slet ikke samme gode pasform, hvis man skal nå i mål med projektet, mener man på Fortum.

- Vi kan være CO2-neutrale i 2030 her i Nyborg. Det er realistisk. Vi er i fuld gang med at udvikle og modernisere teknologien. Men vi kan ikke betale en afgift allerede i 2025, der vil lægge virksomheden stendød. Så er der jo ikke noget at investere med. Det er pointen, siger direktør Jens Peter Rasmussen.