Store flytteuge for 400.000 baby-ørreder: 'Det er ligesom når børnene flytter hjemmefra'

Flere tusind ørredsmolt sættes i denne uge ud på Fyn, Ærø og Langeland, og langs vandløbene står frivillige klar til at passe på dem.

Medarbejdere fra Fyns Laksefisk fanger fiskene, før de bliver suget op i en tank på en lastbil som kører dem ud til de fynske åer. (Foto: Ida-Sofie Sellerup)

En mand med vaders vader rundt i et bassin hos Fyns Laksefisk i det sydvestlige Odense.

Hans opgave er, med et fiskenet, at indfange små opdrættede baby-ørreder.

Samtidig parkerer en lastbil udenfor bygningerne.

Med en slange suger den de små ørreder op i en specialdesignet tank og kører dem ud til de fynske vandløb.

Det er store flytteuge for 400.000 ørredsmolt.

- Det er ligesom når børnene flytter hjemmefra, siger Linda Bollerup, der er fiskemester i Fyns Laksefisk og fortsætter:

- På en måde så er det rigtig rart at se, at de flyver fra reden og kommer godt afsted. Men jeg er også spændt, for jeg ønsker jo, de kommer ud og klarer sig godt.

Fyns Laksefisk er med i projektet 'Havørred Fyn', og samarbejder med de fynske kommuner om at sætte baby-ørrederne ud i vandløb på Fyn, Langeland og Ærø.

Det fynske område er ifølge fiskemesteren nemlig en populær fiskedestination, hvor ikke kun danske, men også udenlandske sportsfiskere kaster linen ud og haler ørreder ind.

- Der kommer folk langvejs fra for at fiske havørreder. Der er selvfølgelig en masse naturlige havørreder, men vi hjælper lige populationen på vej, så der bliver et ekstra, ekstra godt havørredfiskeri, siger Linda Bollerup.

Fyn vil fremover få en endnu større betydning for fisketurismen i Danmark. Et nyt, stort nationalt kyst- og lystfiskercenter er på vej til Assens Kommune med formålet at hive endnu flere fisketurister til landet - og Fyn.

- Alt i alt er det en rigtig glædelig festdag, fordi man ser tingene lykkes. Men jeg er også super glad for, at der står nogle frivillige sportsfiskere og tager imod fiskene ude ved vandløbene og passer på dem, når de kommer ud i den vilde natur, siger Linda Bollerup.

En slags bodyguard for ørrederne

Et af de steder på Fyn, hvor ørrederne bliver sat ud, er i Viby Å, der snor sig fra Ejby gennem det vestfynske landskab og ud i Lillebælt.

De små fisk bliver nu pumpet ud i friheden gennem det samme bøjelige rør, de kort tid forinden blev suget op gennem.

Ved åen sidder Birgitte Christensen flere timer om dagen. Normalt med fiskestangen hængende ud over åen.

Når Birgitte Christensen våger over de små havørreder, får hun blandt andet tiden til at gå med at lave små fiskefigurer. - Alt går i fisk. (Foto: Ida-Sofie Sellerup)

Men i denne uge passer hun på de ny-udsatte ørreder som en slags frivillig fiske-bodyguard.

- Jeg sidder her og holder øje med, at der ikke kommer nogle skarver og måger og tager fiskene.

Hvis der alligevel er en fugl eller to, der vover fjerene ved at nærme sig Birgitte og ørrederne, står hun klar med klaptræ og tilråb for at skræmme dem væk.

- Ellers sidder jeg bare og slapper af og nyder det gode vejr.

Hun mener ikke, det er underligt, at man som fisker er med til at passe på bestanden.

- Jeg mener, at man som lystfisker kan gøre et stykke arbejde, for at der kommer flere fisk. Ét er at vente på, at den store fisk går på krogen. Men der er også brug for, at der kommer nogle gode fisk ud. Det skal vi også tænke på, siger hun.

Fiskene har gode chancer for at overleve i naturen

Hvis Birgitte og de andre fiske-bodyguards lykkes med at skræmme de sultne fugle væk fra ørrederne, så har fiskene gode chancer for at klare sig, fortæller Linda Bollerup.

- De kommer ud i mundingen af et vandløb, og så drager de ud i havet – det store spisekammer – hvor der er mange gode fødeemner. Så langt de fleste af de her kære havørreder overlever ude i den vilde natur.

- Jeg er selv en af dem, der dyrker lystfiskeriet, så jeg håber at se dem, når de bliver større igen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk