Stort oplevelsescenter skal hive lystfiskere til Danmark

Planerne for et nyt kyst- og lystfiskercenter lanceres i dag i Assens.

ARKIV. Fremover skal Danmarks lystfiskercentrum ligge i Assens Kommune. Her vil der blive bygget et oplevelses- og aktivitetscenter, ligesom der skal laves en digital platform, som skal gøre det lettere for danske og udenlandske lystfiskere at finde de gode steder. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Lystfiskeri rimer på Assens.

Eller det kommer det i hvert fald til i fremtiden.

I dag præsenterer ministeren for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, Eva Kjær Hansen (V), nemlig planerne for et nyt, stort nationalt kyst- og lystfiskecenter.

Det skal ligge i Assens Kommune på Fyn.

- Assens er et område, hvor der sker rigtig meget i forhold til lystfiskeri. Der er allerede taget mange initiativer, og der er mange muligheder for fiskeri. Så nu vil vi lave et oplevelses- og aktivitetscenter, hvor man fortæller om lystfiskeri i Danmark, så er det oplagt at gøre det dér, forklarer ministeren.

Udover centeret skal der laves en digital platform, der skal give et overblik over, hvor man kan fiske i Danmark.

- Idéen er, at man meget nemt kan gå ind og finde ud af, hvor man kan tage hen for at fiske – uanset hvor du er. I dag er det meget omstændigt, siger Eva Kjær Hansen.

I strategien afsættes der otte millioner kroner om året de næste fire år.

Vil gøre noget godt for turismen

I Assens Kommune har man i spænding afventet den nationale lystfiskestrategi. Derfor er borgmester Søren Steen Andersen (V) naturligvis begejstret for, at valget er faldet på netop Assens.

- Jeg er pavestolt over, at vi har fået det her til Assens. Det er en ære for os at være med som aktiv aktør i at forvalte, udvikle og formidle elementerne fra Assens Kommune, siger borgmesteren.

Han forventer, at det nye center vil give flere muligheder for hoteller og restaurationer i Danmark.

- Lystfiskere og lystfisketurister er noget andet end almindelige turister. Populært sagt kan man sige, at almindelige turister fylder hoteller helt op i perioder. Så kan der være helt tomt i de andre måneder. Men lystfiskeriet ligger sig i de kolde måneder. Så hvorfor ikke udnytte dem?, spørger Søren Steen Andersen retorisk.

Den betragtning er Eva Kjær Hansen enig i. Centeret er ikke kun til glæde for lystfiskere.

- Der er nogle samfundsøkonomiske gevinster. Vi har nogle runde tal, der viser, at lystfiskeriet i runde tal genererer en omsætning på omkring en milliard, siger hun og fortsætter:

- Vi kan se rundt omkring, at når der er flere fisk at fange, så kommer der også flere til området for at fange dem. De betaler for at overnatte, spise og måske købe noget nyt grej. På den måde kommer det alle til gode, uanset om man fisker eller ej.

Begejstring i branchen

Også i lystfiskerkredse ser man positivt på den nye strategi, der skal få flere fiskere til Danmark.

- Jeg synes, det er et super godt initiativ, at man laver et videnscenter, hvor man samler alle aktører på ét sted. Når fisketuristen sidder et sted i udlandet, så bliver det meget nemt at finde det sted, man søger, fremfor at man skal søge i vildskab på Google, siger Nicklas Albrechtsen, der er fiskeguide og ejer af hjemmesiden Seatrout Fyn.

Der er i forvejen omkring 200.000 lystfiskere i Danmark. Men Nicklas Albrechtsen frygter ikke, at de danske kyster bliver overbefolket af fiskere fra hele verden.

- Jeg tror ikke, at problemet bliver så stort. Der er masser af kyst rundt omkring på Fyn og i Danmark. Men det er naturligt, at de pladser, der bliver hypet i diverse guidebøger, det vil være nogle af dem, man bliver nødt til at stå tidligt op for at få. Men det kan også være positivt, forklarer han.

Styr på bestanden

Spørgsmålet er så, om der overhovedet er fisk nok i de danske farvande. Derfor håber Theis Krogh, der er ferskvandsbiolog på Københavns Universitet, at man holder et skarpt øje med fiskebestanden og hvilke fisk, der skal fiskes efter.

- Det er vigtigt, at man skal øge oplysningsniveauet, hvis man gerne vil øge fiskeriet. Man skal vide hvilke fisk, man kan fiske uden at skade bestanden, siger han.

Det vides endnu ikke, hvor centeret helt præcis skal ligge. Men Søren Steen Andersen fortæller, at det er en proces, hvor politikere, organisationer og borgere i fællesskab skal finde den bedste løsning.

- Vi har lige sendt en mail ud i dag, om at dem, der bor i området, kan forvente at blive indkaldt til et møde i november, fortæller borgmesteren i Assens Kommune.

Facebook
Twitter