Studerende får brug for talegaver fremfor karaktersnit

En god karakter er ikke lig med optagelse på drømmeuddannelsen for fremtidens studerende. Flere uddannelser vil holde optagelsessamtaler i stedet for at kigge på karakterer, og det skal forebygge frafald.

Optagelsessamtaler på de videregående uddannelser skal forhindre frafald, som koster uddannelsesinstitutionerne dyrt. (Foto: © Scanpix)

Karakterbladet bliver ikke længere afgørende for fremtidens studerende, når de vil på eksempelvis universitetet eller en professionshøjskole.

Mange uddannelser vil nemlig fremover finde unge til at fylde studiepladserne gennem samtaler. Det skal hindre frafald, fordi man kan vælge de motiverede studerende ud, lyder det fra studiechef på Syddansk Universitet, Morten Hansen:

- Vi er ligesom den studerende afhængig af, at det er det rigtige match mellem studerende og uddannelse. Det er gymnasiekaraktererne ikke redskabet til at vurdere.

Samtaler og motiverede ansøgninger er vejen frem

På blandt andet Aarhus Universitet og den fynske professionshøjskole University College Lillebælt satser man også på at finde de bedste studerende via en optagelsessamtale eller ved at bede om en motiveret ansøgning.

Syddansk Universitet bruger allerede samtaler, når man skal optage studerende, og i 2017 skal 25 procent ind på uddannelsen ad den vej. Med tiden skal det være alle studerende, og det skal hæve niveauet på SDU, siger Morten Hansen:

- Det sikrer en bedre kvalitet i uddannelserne, at vi har topmotiverede studerende, der også er kvalificerede til at gennemføre studiet.

Studerende er lykkelige for samtaler

Og samtalerne er en god idé, lyder fra foreningen af Syddanske Studerende. Her bifalder formand Andreas Munk Jensen, at flere uddannelser ser bort fra karaktererne:

- Karaktererne fra ens gymnasietid er ikke nødvendigvis repræsentative, og der viser samtalerne bedre, om man er motiveret. Jeg tror også, at man ville kende mig bedre efter at have talt med mig i tyve minutter fremfor at kigge på mine gymnasiekarakterer.