Styrelse: Aldersgrænsen for bloddonorer skal hæves

Grænsen på 67 år er ikke længere tidssvarende. Derfor arbejdes der nu på, at man må donere blod til man er 70.

Det er ikke tidssvarende, når man kun kan donere blod, til man er 67. Derfor skal aldersgrænsen hæves til 70, mener Bloddonorerne i Danmark og Styrelsen for Patientsikkerhed. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

67 år.

Det er aldersgrænsen for bloddonorer i Danmark.

Men den skal hæves, hvis det står til Bloddonorerne i Danmark og Styrelsen for Patientsikkerhed. Det er nemlig ikke tidssvarende, mener de.

- Det alderskriterie, man tidligere har indført, skal vi nu have lavet om, så det er mere passende i forhold til dagligdagen – altså at der er flere ældre – men også i forhold til, at vi skal have en faglig begrundelse for, hvornår man ikke længere kan blive ved med at donere blod, siger Karsten Bech, der er sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Derfor vil man nu se på, om det er muligt at hæve aldersgrænsen til 70 år.

For at sikre patienten

Aldersgrænsen er sat som den er, fordi man vil gøre det så sikkert som muligt at være både patient og donor.

Faktisk er grænsen i EU på 65 år. Men i Danmark har man valgt at gøre brug af en dispensationsregel, som kan øge grænsen til 67 år.

- Det er sådan, at der er nogle karantænekriterier, når man ikke kan donere blod. Det er specielt, hvis man har forskellige sygdomme. Jo ældre du er, jo større risiko er der for, at man har en sygdom. Jeg tror, det er derfor, man har sat et alderskriterie ind i den nuværende bekendtgørelse, siger Karsten Bech.

Men ifølge Flemming Bøgh-Sørensen, der er generalsekretær for Bloddonorerne i Danmark, er det underordnet, om man får blod fra en person, der er 21 eller 69 år gammel.

- Blodet bliver sådan set ikke dårligere. Men man bliver dårligere til at undvære blodet. På et eller andet tidspunkt skal man jo stoppe, mens legen er god, og grænsen er fastsat som et fælles bud, uden at der ligger en individuel vurdering af den enkelte donor til grund, forklarer han.

Muligt at omgå aldersgrænsen

Som det er i dag, er det faktisk muligt at få dispensation for aldersgrænsen.

- Muligheden foreligger. Der skal den enkelte blodbank eller læge sige god for det i hvert enkelt tilfælde, siger Flemming Bøgh-Sørensen.

Det er dog ikke ensbetydende med, at det er en god idé.

- Men der vil jeg sige, at det skal være undtagelsestilfælde. Der skal være en særlig god grund til det. Ellers er det ikke særlig god anvendelse af ressourcerne i blodbanken, hvis de skal ind og lave individuelle vurderinger af donorerne, mener generalsekretæren for Bloddonorerne i Danmark.

Det vides endnu ikke, hvornår aldersgrænsen vil blive hævet.

- Sagen er, at der er en bekendtgørelse, der skal ændres, og der skal en høringsperiode ind over. Sådan noget kan jo tage lidt tid, så et godt bud kunne være næste sommer, siger Flemming Bøgh-Sørensen.

Facebook
Twitter