Styrelse slår fast: Kommunal millionstøtte til superligaklub var ulovlig

Ankestyrelsen fastslår, at Odense Kommune handlede ulovligt, da den gav flere sponsorkroner til OB.

Ankestyrelsen har i en rapport slået fast, at det var ulovligt, da Odense Kommune hævede sponsorstøtten til superligaklubben OB. (Foto: Mads Høy Thyrsted Laursen / DR Fyn)

Det var ulovligt, da Odense Kommune i 2015 hævede sponsorstøtten til selskabet bag superligaklubben OB, Odense Sport & Event, fra 800.000 kroner til 1,15 millioner om året frem til udgangen af 2017.

Det er konklusionen i en ny afgørelse fra Ankestyrelsen, som har kigget en række aftaler mellem kommunen og Odense Sport & Event efter i sømmene.

Forøgelsen af sponsoratet skete, fordi tidligere stadsdirektør i Odense, Jørgen Clausen, havde lovet Odense Sport & Event 4,5 millioner kroner til en koncert med Sting og Paul Simon i Odense.

Men selvom Odense Kommune efterfølgende forhandlede sig frem til fodbold- og koncertbilletter, mener Ankestyrelsen ikke, at kommunen fik nok ud af de ekstra 350.000 kroner, som man årligt støttede Odense Sport & Event og OB med.

- Det er Ankestyrelsens opfattelse, at det er ulovlig støtte til en privat virksomhed i det omfang, Odense Kommune ikke har fået værdi for en del af de betalte 1.150.000 kroner til forøgelse af et sponsorat til OB, skriver Ankestyrelsen i rapporten.

Styrelsen foretager sig dog ikke mere i sagen.

Har ikke været gode nok

Hos Odense Kommune er stadsdirektør Stefan Birkebjerg Andersen ikke enig i, at kommunen har overtrådt loven. Men han erkender, at sagen kunne være blevet håndteret bedre.

- Grundlæggende er Odense Kommune faktisk enig i, at vi som kommune ikke har fået nok ud af sponsoratet. Det er dog ikke aftalepartnerens skyld. Det er alene Odense Kommunes skyld, siger han.

- Vi mener fortsat ikke, at det er ulovligt. Men jeg vil godt medgive, at når kommuner går ind i et professionelt sponsormarked, så er vi inde i en gråzone. Det er ikke vores spidskompetence, og der er ikke lovgivning på området.

Er blevet klogere

Sagen har fået Odense Kommune til at kigge længere ind i processerne, så lignende situationer ikke gentager sig.

- Vi er helt med på, at vi fra 2013-2016 ikke har været dygtige nok til at håndtere professionelle sponsorater og den type aftaler, siger Stefan Birkebjerg Andersen.

Processen med at forbedre forholdene har stået på i halvandet år, forklarer stadsdirektøren.

- Jeg tror, det var mere end 30 aftaler, som vi havde jurister til at gennemgå inden for vækst- og eventområdet. Vi har ændret organiseringen, vi har undervist vores ansatte og vi har sikret, at ansvarsdelen er langt tydeligere i Odense Kommune, siger stadsdirektøren.

Selvom Ankestyrelsen har kaldt kommunens ageren for ulovlig, vil der ikke ske mere i sagen.

- Det vil ikke have nogen praktisk betydning, da sagen er afsluttet, og aftalen er udløbet. Derfor vil det alene være udtryk for juridiske spidsfindigheder at tage sagen videre. Derfor har jeg besluttet, at Odense Kommune heller ikke tager sagen videre, siger han.

Ankestyrelsen har også set nærmere på en række af kommunens tilskud og sponsorater til blandt andet en robotmesse og brugsretten til Arena Fyn, uden det har ført til påtaler fra styrelsen.

Facebook
Twitter