Sundhedsstyrelsen ændrer holdning: Kræftsyge børn skal kunne få behandling i provinsen - og ikke kun i København

Planerne om at centralisere børnekræftbehandlingen i hovedstaden står til at blive droppet.

Mette Vedtofte og hendes fireårige datter har været indlagt mange gange på Odense Universitetshospital, fordi Emilie har leukæmi. De er blandt de familier, der har frygtet, at behandlingen skulle rykke til København. I dag jubler de. (Foto: (Privat foto))

Kræftsyge børn vil også kunne få hjælp tæt på deres familier og hjem i fremtiden.

Efter måneder med massiv kritik fra både politikere, læger og forældre til kræftramte børn har Sundhedsstyrelsen nu ændret kurs.

Alt peger på, at planerne om flytte børnekræftbehandlingen fra provinsen til hovedstaden er droppet.

I stedet skal samarbejdet mellem de nuværende afdelinger i Jylland, Fyn og København styrkes. Det fremgår af et nyt oplæg til arbejdet med at organisere børnekræftbehandlingen, som DR Nyheder ligger inde med.

Forældre og læger jubler

Sundhedsstyrelsen skriver selv i en pressemeddelelse onsdag, at fokusset er flyttet, så de ikke længere vil centralisere, men i stedet gøre kræftbehandlingen bedre på alle fire behandlingssteder: Odense, Aarhus, Aalborg og København.

Den nyhed kommer i dag - samme dag - som borgerforslaget mod centraliseringen når op på over 50.000 underskrifter fra danskere rundt omkring i landet.

- Det er overvældende. Udmeldingen fra Sundhedsstyrelsen kommer mildest talt som en god overraskelse, men jeg synes også, det er påfaldende, at det sker samme dag, som vi når over 50.000 underskrifter, siger Anne Grøndahl Poulsen fra Silkeborg, som er en af de forældre, som står bag borgerforslaget.

Familien Grøndahl Poulsen har været meget på sygehuset i Aarhus, fordi 12-årige Magnus fik leukæmi i 2018. I dag er han rask, men familien har alligevel kæmpet for, at andre familier ikke skal rejse langt for at få hjælp. (© (Privat))

Mette Vedtofte fra Odense har en datter med leukæmi. Hun fortæller, at de i dag løber med hænderne oppe over hovedet.

- Jeg håber, at det her rent faktisk betyder, at Sundhedsstyrelsen begynder at lytte til os, der er involveret.

Mødrene er lettede - og det samme er overlægerne på de vestdanske børnekræftafdelinger.

- Jeg er overrasket over den positive vending, det har taget. Først handlede det om centralisering, men nu handler det om, hvordan vi kan gøre det bedre og tage hensyn til nærhedsprincippet, siger ledende overlæge Henrik Hasle fra Aarhus Universitetshospital.

- Det er fantastisk, hvis dagsordenen er skiftet, lyder det fra Marianne Skytte Jacobsen, der er ledende overlæge på Odense Universitetshospital.

Hun tør dog ikke glæde sig helt endnu:

- Jeg vil gerne se, hvad arbejdet ender ud med. Hvis bare nogle dele bliver centraliseret, så kan det stadig være ødelæggende for os.

Tæt på en garanti

Det er først i april, at Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe skal komme med den endelige plan for, hvor, hvordan og hvad der skal ske på børnekræftområdet.

Alligevel vurderer tidligere lægelige direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen, at sygehusene i dag har fået noget, der er lige så godt som en garanti.

- Sundhedsstyrelsen skriver tydeligt, at centraliseringen er taget af bordet. Jeg tror, de har lyttet til den folkelige modstand, der har været. De har nok erkendt, at børnekræft er noget særligt. Det er lange og meget belastende forløb for familierne.

Mads Koch Hansen vurderer, at truslen om at centralisere er væk.

- Oprindeligt håbede Sundhedsstyrelsen, at en centralisering ville forbedre kvaliteten. Taber vi ikke det nu?

- Der var ingen vished om, at behandlingen blev bedre af at blive samlet. Nu skal sygehusene samarbejde om at få den bedste kvalitet og sikre forskning og udvikling på tværs af landet. Og dét er positivt.

Stephanie Lose (V) er både formand for Danske Regioner og Region Syddanmark. Hun mener, at der aldrig har været belæg for at snakke om, at en centralisering ville være bedre for børnene.

Derfor er hun glad for Sundhedsstyrelsens nye melding, men hun læner sig ikke tilbage, før hun er sikker på, at behandlingen ikke rykker over Storebæltsbroen.

- Så vi skal stadig være aktive og engagerede, men vi har et langt bedre udgangspunkt nu, siger hun.

Det har ikke været muligt at få et interview med Sundhedsstyrelsen.