Superligaklub løb med kommunes sponsorkroner

Selskabet bag OB fik i fem år 94 procent af alle kommunale sponsorkroner til eliteidræt i Odense.

Igennem de senste år har selskabet bag OB, Odense Sport & Event, modtaget 94 procent af den kommunale støtte til elitesport i Odense. (Foto: Claus Fisker/Scanpix 2017) (Foto: © Claus Fisker)

Det var fodbolden, der vandt over ishockey og håndbold, da Odense Kommune senest skulle uddele sponsorkroner til den lokale eliteidræt.

Det viser en aktindsigt i kommunens støtte til den lokale elitesport, som DR Fyn har fået.

Samlet fik selskabet bag Superligaklubben OB, Odense Sport & Event, fra 2013 til og med 2017 lidt over fem millioner kroner i sponsorater fra Odense Kommune.

Det svarer til, at 94 procent af alle kommunens sponsorkroner til byens tre klubber i toppen af dansk idræt gik til Odense Sport & Event.

Til sammenligning fik ishockeyklubben Odense Bulldogs 225.000 i den samme femårige periode, mens håndboldklubben Odense Håndbold fik 100.000 kroner.

Overvejer sponsorstøtte

Ved årsskiftet udløb Odense Kommunes sidste sportssponsorat, og politikerne er nu i gang med at overveje, om man igen vil støtte den lokale eliteidræt – og i så fald hvordan.

Og skal kommunen igen sende penge af sted til de lokale idrætsflagskibe, skal der være en mere rimelig fordeling.

Det mener rådmand for De Konservative i Odense, Søren Windell:

- Jeg synes, det er rigtigt, rigtigt mange penge. Og desværre så står pengene ikke mål med de resultater, OB er kommet med. Derfor skal vi have kigget på, hvordan vi får fordelt sponsorkronerne i fremtiden, så de kommer mere ud og rammer bredere, siger Søren Windell.

Det er hans opfattelse, at Odense Kommune i fortiden har været for dårlige til at få forhandlet nogle gode sponsoraftaler hjem med byens elitesport.

- Det skal give en værdi for borgerne, for det er deres penge, vi bruger. Og får vi ikke nok ud af det, så bruger vi pengene forkert, siger Søren Windell.

Fire i spil til sponsorater

Også rådmand for By- og Kulturforvaltningen i Odense, Jane Jegind (V), mener, at der skal være en mere ligelig fordeling af pengene, hvis Odense Kommune igen skal støtte sporten.

- Jeg ser gerne, at hvis vi igen skal have sponsorater, skal det være sådan, at alle kan være med, siger Jane Jegind, og uddbyder:

- Vi har fire professionelle klubber: ishockey, travbanen, håndbold og fodbold. Jeg synes, at de allesammen på lige fod skal kunne komme med bud på, hvordan de på en moderne og åben måde kan byde ind med værdi til os for et sponsorat, sådan det ikke handler om, hvem det er, men hvad de kan komme med, forklarer Jane Jegind.

Skal yde før de kan nyde

Begge de to rådmænd afviser ikke, at der i fremtiden kan komme kommunale sponsorater til eliteidrætten.

Men det kræver, at klubberne er villige til at levere noget tilbage til kommunen.

- Vi skal i givet fald bruge vores sponsorater mere aktivt. Det kan være at klubberne kan være med til at skaffe netværk til nye virksomheder, eller at spillerne kan bruges til kampagner for forskellige sundhedstiltag, siger Jane Jegind.

Modellen med at bruge elitesportsklubberne og deres spillere er ikke ny. I Svendborg Kommune stiller man eksempelvis krav om, at klubberne skal levere spillere til at undervise i folkeskolerne, hvis de skal have en samarbejdsaftale med kommunen.

Drop eliten – støt bredden

Det er dog langt fra alle politikere, som igen er villige til at sende penge i elitesportsklubbernes retning.

Enhedslistens byrådsmedlem, Brian Skov Nielsen, går ind til de kommende forhandlinger om nye sportssponsorater med et klart ønske om, at de skal være fortid.

For ham er der andre områder, som trænger til kommunale støttekroner

- Det er en skam, at vi bruger borgernes surt tjente skattekroner på at støtte en kommerciel underholdningsvirksomhed, når man kan se, hvilken dårlig forfatning vores idrætsanlæg til vores børn og unge er i. Jeg var i Næsby, hvor otte 11-mandshold skulle deles om én kunstgræsbane. Og når de var færdige og skulle i bad, var der to brusere, som virkede. Når det er den slags forhold, vi tilbyder vores unge, som gerne vil dyrke idræt, så har vi ikke råd til at støtte en kommerciel virksomhed. Hvis vi skal bruge penge på idræt, så skal vi bruge dem på breddeidrætten, mener han.

Borgmester i Odense, Peter Rahbæk Juel (S), har ikke ønsket at kommentere sagen.