Supersygehus sparer penge på blødt vand

Der er masser af penge at spare for det nye supersygehus i Odense, som gerne vil have leveret kalkfrit vand.

Det nye supersygehus i Odense OUH vil gerne have leveret vand, der er renset for kalk. (© DR)

Rengøringspersonalet på det kommende supersygehus i Odense behøver ikke have kalkfjerner med i vognen, når de er på arbejde.

Supersygehuset får nemlig sin helt egen vandforsyning, hvor kalkindholdet er betydeligt lavere end i det drikkevand, vi ellers kender. Og det er der både en økonomisk og miljømæssig gevinst ved, lyder det.

Vandcenter Syd skal levere vandet - der kaldes blødgjort vand - og det er man klar til at gøre, når sygehuset står færdigt, fortæller projektleder Henrik Juul:

- Vandet i Odense er relativt hårdt, vi har en del kalk i vandet, og det er vigtigt for OUH at få fjernet kalken i det vand, de får leveret, siger han.

Holdningen har ændret sig

Nyt OUH vurderer, at der kan spares penge på mindre slid og færre rengøringstimer, når der er mindre kalk i vandet. Også selv om det koster ekstra at hive kalken ud af vandet, inden den sendes fra vandværket i Dalum i en særlig ledning til Nyt OUH.

Tidligere var holdningen, at drikkevand ikke skulle renses. Danmark har været stolte over, at kunne forsyne direkte fra undergrunden og ud til forbrugeren.

I hovedstadens forsyningsselskab har man i et stykke tid også forsøgt sig med blødgjort vand, og projektleder Henrik Juul forudser, at vi vil se mere af det i fremtiden:

- Der er ved at ske et paradigmeskift indenfor dansk vandforsyning i form af, at vi vil gerne fjerne nogle meget uønskede stoffer i vandet som for eksempel arsen og kalk, siger Henrik Juul.

Blødgøring af drikkevandet kræver en tilladelse fra Odense Kommune, men det forventes at være en formsag.

Du kender det sikkert alt for godt hjemmefra

Og du vil helt ærligt nok også gerne slippe for det der hvide stads, der sætter sig på din vandhane, din bruser, i din vaskemaskine - ja, stort set overalt: Kalk.

Konkret arbejder Vandcenter Syd og Nyt OUH sammen om at lave en særlig vandledning fra Dalum Vandværk til det nye supersygehus, der indeholder såkaldt blødgjort vand. Det vil sige, vand uden kalk.

Lars Kildelund, der er projektleder på Nyt OUH siger:

- Det giver længere levetid på maskinerne, og det er jo noget, vi allesammen godt kan lide. Det sparer tid til besværlig rengøring, vi skal ikke stå i brusekabiner og wc'er og andre steder og fjerne kalk, og så reducerer det generelt også forbruget på energi og sæbe og rengøringsmidler, siger han.

Derudover giver det færre dryppende haner og sikrer, at pakninger med videre kan holde længere, siger Lars Kildelund:

- I hele den proces bruger vi også mindre el, så derved sparer det også på CO2'en, så alt i alt er det en win-win-situation.

OUH kan måske spare en million kroner

Erfaringer fra København viser, at det koster cirka 1,80 kroner at fjerne kalken i 1 kubikmeter vand. Men den samlede besparelse i forhold til de ting, Lars Kildelund nævner, er 4,40 pr kubikmeter, så der er mange penge at hente.

Det nye OUH vil komme til at bruge 200.000 kubikmeter vand om året, så besparelserne er regnet ud til at kunne blive omkring 800.000 kroner. Mindre brug af sæbe og vaskepuler og længere levetid på vaskemaskiner og elkedler er ikke regnet med.

I København skal alt vandet fra 2024 blødgøres.

Om det kommer til at ske i Odense eller andre steder på Fyn afgøres af politikerne.

Odense Kommune skal give lov til, at Vandcenter Syd kan levere blødt vand til OUH.

Facebook
Twitter