Svært at tage sig sammen? Fællesskab, løbeværter og hygge skal få flere til at motionere

DGI og DIF vil med projektet 'Runners' få flere til at løbe i lokale fællesskaber.

Janne Ditlevsen løber i et fællesskab på Sydfyn. Hun er glad for det skub, de andre i gruppen kan være med til at give én, så man kommer ud at løbe. (Foto: © Anders Lifland- DR Fyn)

Nu skal løbeskoene for alvor snøres rundt omkring i landet.

Et nyt projekt har til formål at skabe lokale løbefællesskaber, hvor det handler om alt muligt andet end at blive en bedre løber, fortæller projektleder Henrik Mikkelsen.

- Det gælder i høj grad om at skabe en fællesskabsånd. Man er der, fordi man gerne vil have noget med hinanden at gøre, og det har ikke noget med løbepræstationen at gøre overhovedet, siger han.

Projektet hedder 'Runners' og er sat i gang af Bevæg Dig For Livet, som er et samarbejde mellem Danmarks Idræts Forbund (DIF) og DGI.

Fællesskabet er en vigtig motivationsfaktor, mener Janne Ditlevsen, som deltager i et lokalt løbefællesskab i Stenstrup på Sydfyn.

- Vi holder hinanden oppe. Så får man en påmindelse om, at 'det er lang tid siden, vi har set dig. Kommer du ikke snart igen?', siger hun.

Indslag fra TV-Avisen om 'Runners' bragt d. 7. januar 2019.

Løbsværter og ambassadører

Bevæg Dig For Livet kalder selv Runners for et loyalitetsprogram, som blandt andet skal bæres igennem af ambassadører og løbsværter.

Målet er at skaffe 200 løbsværter, der skal få de lokale løbere til at komme op af sofaen og ud og snøre løbeskoene. Fra projektets start i efteråret er der nu rekrutteret 100 værter, som er ved at etablere sig. 50 af værterne er allerede i gang fordelt i 30 grupper rundt om i landet.

- Deres opgave er at være gode værter for folk, der gerne vil have noget mere motion i hverdagen, fortæller projektleder Henrik Mikkelsen.

Projektleder for Runners i Bevæg Dig For Livet, Henrik Mikkelsen, mener, at løb som trend er bøjet af, og at der er brug for en anden måde at organisere løb på for de 30-45-årige.

- Motivationsfaktoren og drivfaktoren for dem, der måske ikke har en løbekrop eller en kultur for at løbe selv, er meget afhængig af andre, siger projektlederen.

Løbeklub frygter medlemsfald

Tanken er, at Runners skal være et supplement til de etablerede løbeklubber.

Men den slags gratis løbefællesskaber er en udfordring for de lokale løbeklubber, hvor man betaler kontingent, mener Jan Juul Hansen, der er formand for Næsby Motion.

- Projekter, der får folk ud at løbe og dyrke motion er fine, men problemet er, at de risikerer at tage de potentielle medlemmer, vi kunne få, siger han.

Men det afviser projektleder i Runners, Henrik Mikkelsen.

- Løbeklubberne gør en kæmpe stor indsats, men de har nogle begrænsninger; de træner på bestemte tidspunkter, hvor mange ikke kan. Og så har man hold, man skal løbe på, hvor man typisk træner for at blive en bedre løber, og det er der mange, der hurtigt falder fra på, siger han og tilføjer:

- Folk har brug for et mere 'laid-back' og afslappet fællesskab, der handler om motion.