Svinestaldene tiltrækker ikke de unge, men Thilde blev inspireret af nyt grisekorps

Dalum Landbrugsskole har fået flere til at blive svinebønder, og det er tiltrængt.

19-årige Thilde Christensen er et særsyn i de danske svinestalde. Der er nemlig få elever, der vælger at specialisere sig inden for svineproduktion. (Foto: Sofie Ørts)

Solen er knap stået op, men den røde overall er trukket over kroppen, og gummistøvlerne er sat på fødderne.

19-årige Thilde Christensen er trådt ind i grisestien lidt uden for Ørbæk. Hun rækker hånden ned for at kæle med smågrisene, og det håber hun på at kunne gøre i mange år.

- Det her skal jeg bestemt arbejde med i fremtiden, siger Thilde Christensen, der starter som elev i svinestalden efter nytår.

Men Thilde Christensen er et særsyn i landets grisestier. Der mangler nemlig unge i svineproduktionen, fortæller Anders Martin Klövker, der er områdedirektør i Erhvervspolitik hos Landbrug & Fødevarer.

- Vi har de senere år set en vigende interesse for at gå på landbrugsskole og i særdeleshed at vælge husdyrlinjen, siger Anders Martin Klöcker.

Det er grise som dem her, Thilde Christensen skal arbejde med det næste år i sin praktik. (Foto: Sofie Ørts)

Færre vil være svinebonde

Den udvikling mærker de tydeligt på Dalum Landbrugsskole. Det fortæller formanden for skolens uddannelsesudvalg Dorthe Himmelstrup, der selv er svineproducent.

- I lang tid gik kurven ikke så stejlt nedad. Men det gør den nu, siger Dorthe Himmelstrup.

Thilde Christensen erkender da også, at hun ikke drømte om at komme ud i svinestalden, da hun startede på landbrugsskolen.

- Du hører meget om, at det lugter, og grisene lever under dårlige forhold, siger Thilde Christensen om forhåndsindtrykket af svineindustrien.

- Men det ændrede sig, efter jeg havde været ude og arbejde med dem i de to dage, siger Thilde Christensen.

Grisekorps lokker de unge

På Dalum Landbrugsskole har de nemlig som noget helt nyt indført et grisekorps. Eleverne skal ud to dage hos en svineproducent i korpset som en del af deres grundforløb. Her skal de prøve kræfter med en tilværelse fyldt med foder, sygestier og smågrise.

Og noget tyder på, at det har gjort en forskel.

Inden praktikken havde fem ud af 40 elever på skolens seneste hold tilkendegivet, at de ville gå efter et speciale som svineproducent. Men efter to dage ude ved en svineproducent har 15 ud af 40 elever valgt at gå efter et liv i grisestaldene.

Ifølge Kasper Hansen, praktikansvarlig på Dalum Landbrugsskole, var der en del skepsis blandt eleverne i starten. Men det er et vigtigt tiltag, mener han.

- Det er helt okay at vælge svinelandbruget fra. Men eleverne skal gøre det på et oplyst grundlag, siger Kasper Hansen.

Selvom landmændene kan få udenlandsk arbejdskraft til at gøre arbejdet i svinestaldene, er det alligevel vigtigt, at der uddannes danske svineproducenter, mener Kasper Hansen.

- Den knowhow, og det vi ved og kan her i Danmark, skal vi holde fast i. Det er dét, vi er kendt for worldwide, siger Kasper Hansen.

'Det er helt fantastisk'

Mikkel Grubbe er meget glad for, at flere har valgt at blive svinebonde. (Foto: Sofie Ørts)

Det er i Mikkel Grubbes stalde, Thilde Christensen skal prøve kræfter med svineproduktion efter nytår.

Han tror, at svineproducenterne ikke har været gode nok til at vise, hvad de kan.

- Vi har været for dårlige til at fortælle, hvilket produkt vi laver, siger Mikkel Grubbe.

Derfor er han meget glad for, at eleverne fra Dalum Landbrugsskole kommer forbi hans stalde.

- Jeg synes, det er helt fantastisk, at vi på to dage kan tænde et ungt menneske som Thilde. Jeg glæder mig til at give alt det, jeg ved om det her fag videre, siger Mikkel Grubbe.