Sygehus opruster: Nyt covid-afsnit med 15 sengepladser åbner i Odense

Odense Universitetshospital gør klar til flere indlagte patienter med covid-19.

Gangene på OUH's nye afsnit til covid-patienter er stadig tomme. Efter planen flytter der først patienter ind 4. januar. (Foto: Trine Søgaard Rødkær)

Antallet af indlagte patienter med coronavirus er stigende, og på Odense Universitetshospital er man nu klar til åbne et nyt afsnit med 15 sengepladser til covid-patienter.

Efter planen tages en del af sengene på afsnittet i brug den 4. januar.

Ifølge Anne Øvrehus, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling og har ansvar for afsnittet, er det et ambulatorium, der laves om til sengeafsnit.

- Rummene har vi, men der er noget udstyr, der skal være klart. Der er blevet sat ilt og sug i væggene til de patienter, som har brug for ilt. Det er der mange af dem, der har, siger hun.

Udskyder behandlinger

Før jul hævede sygehuset sit beredskabsniveau fra tre til fire, og det betød, at der skulle forberedes et nyt sengeafsnit.

For at finde det nødvendige personale til at bemande sengepladserne, har det været nødvendigt at udskyde en del af den planlagte ikke-akutte behandling – for eksempel knæ- og hofteoperationer.

Anne Øvrehus er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på OUH og ansvarlig for det nye covid-afsnit på sygehuset. (Foto: Trine Søgaard Rødkær)

Det nye afsnit kræver allerede ved oprettelsen en fordobling i antallet af medarbejdere, der skal pleje covid-patienterne. Og der kan blive brug for flere.

Anne Øvrehus fortæller, at man lige nu er i gang med oplæring af personalet, hvoraf flere kommer fra helt andre afdelinger.

- Vi er normalt et sengeafsnit med 20 senge, og nu skal vi til at have op til 35 senge. Så det kræver selvfølgelig, at der er nogle sygeplejersker, som skal arbejde i nye rammer og lære at tage sig af nogle nye patienter, siger hun.

Ilt i væggene og fjernsyn

Det nye covid-afsnit ligner de fleste andre sengeafsnit på et sygehus. En lang gang fordeler de 15 enestuer til både højre og venstre, og ned langs gangen står en del gule rulleborde.

Rullebordenes skuffer er fyldt med isolations-værnemidler, som rækker lidt ud over mundbind og gummihandsker. Sikkerhedsbriller, kitler, forklæder og hårnet er nemlig også nødvendigt, når medarbejderne skal ind på stuen til en covid-patient.

Inde på selve stuerne er der den velkendte hospitalsseng med tilhørende bord. Der er også sat ilt og sug i væggene, og hver stue har monitoreringsudstyr med blandt andet en iltmåler, så covid-patienterne kan få den rette behandling.

Mange covid-patienter har brug for ekstra ilt. Derfor er der blevet installeret ilt i væggene på det nye sengeafsnit, som før var ambulatorie. (Foto: Trine Søgaard Rødkær)

Ud over de lægefagligt nødvendige ændringer, er der ifølge Anne Øvrehus også arbejdet med at gøre rammerne tålelige for patienter, der skal være isolerede.

- Der er taget hylder ned og blevet malet og sat fjernsyn op. Patienterne skal jo ligge herinde hele tiden. De kommer jo ikke ud fra stuen, så det er vigtigt, at der er noget underholdning, siger hun.

Skulle der blive brug for endnu flere sengepladser til covid-patienter, må OUH udvide på sygehuset i Svendborg. Her kan der etableres yderligere 15 senge.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter