Ældre kan undgå at blive indlagt på hospitalet, hvis begyndende sygdom bliver opsporet og behandlet derhjemme.
Det viser tidlige resultater af et pilotprojekt fra Odense Universitetshospital.
Siden marts har akutsygeplejersker i fire fynske kommuner brugt en særlig GERI-kuffert. Kufferten gør det muligt at lave klassiske målinger som puls, blodtryk og temperatur ude i hjemmet.
Der er også en blærescanner, der kan scanne for rester af urin, og hvis egen læge beder om det, kan akutsygeplejerskerne også tage en rigtig blodprøve og få svar på den efter fem minutter.
Alle målinger bliver sendt til en fælles server, hvor praktiserende læge og sygehus kan se med.
Ældre bliver ramt af sygdoms-domino
På den måde kan alle tre faggrupper sammen vurdere, om den ældre skal indlægges, eller om man kan behandle en begyndende sygdom derhjemme.
Det kan være med til at redde flere ældre fra flere infektioner. For tit, når ældre bliver indlagt, bliver de ramt af en dominoeffekt.
- Mange ældre har multidiagnoser, så når først de bliver syge med en infektion, kan det hurtigt få hele korthuset til at vælte. Det kan vi forhåbentlig undgå ved at opsnuse begyndende sygdom og sætte ind derhjemme, fortæller Karen- Andersen Ranberg, ophavskvinden bag GERI-kufferten og professor på Geriatrisk Afdeling, OUH.
Mange frygter indlæggelse
I Svendborg Kommune bruger akutsygeplejerske Karen Nørregaard kufferten hver dag, og hun er meget glad for værktøjskassen.
- GERI-kufferten er et rigtig godt redskab til at screene borgeren og finde ud af, hvad der er galt. Derudover giver det tværfaglige samarbejde en enorm tryghed. Både for os, de pårørende og patienten selv, siger hun.
Karen Nørregaard har været sygeplejerske i 24 år. Hun møder stadig ældre, der aldrig har været indlagt og frygter for det.
- Det er en stor omvæltning for dem. Det kræver overskud at skulle indlægges, og det overskud har man ikke, når man i forvejen er nede på ressourcer, siger Karen Nørregaard.
En af dem er 97-årige Inger Augusta Hansen. I sidste uge var hun ved at blive indlagt med kraftige mavesmerter. Men hun takkede nej til en indlæggelse, og i stedet blev hun behandlet hjemme.
- Det betyder rigtig meget, at jeg kan være herhjemme. Her er jeg mere tryg, siger hun.
Det går den rigtige vej
Akutsygeplejerskerne har kun kørt med GERI-kufferten i tre måneder, så der er endnu ikke mange tal i antallet af indlæggelser. Men i Svendborg oplever man et fald i antallet af akutte indlæggelser - særligt ved seneste influenzaudbrud.
- Selvfølgelig skal man indlægges, hvis sygdommen udvikler sig. Men der er ingen grund til at indlægge, hvis vi kan klare det hjemme med en god plan sammen med de praktiserende læger, siger Tina Ammitsbøll, områdechef i Hjemmepleje Øst, Svendborg Kommune.
Håndfaste tal mangler
Det giver god mening, at både hjemmepleje, læge og sygehus har adgang til samme målinger. Det gør det lettere at bestemme, hvad den ældre fejler, fortæller Karen Andersen-Ranberg, professor på Geriatrisk Afdeling på Odense Universitetshospital.
Hun har kun hørt gode tilbagemeldinger fra de fynske kommuner. Men der er fortsat et stykke vej, hvis GERI-kufferten skal være i alle kommuner.
- Vi har alle tegn i sol og måne på, at det giver god mening, men vi mangler fortsat håndfaste tal. Derfor skal vi have arbejdsro og evaluere på GERI-kufferten her i slutningen af 2019, siger hun.