Sygeplejersker sidder ved computeren i stedet for ved patienten: HK vil flytte opgaver tilbage til sekretærerne

Fagforeningen HK mener, at de har løsningen på, at regeringen mangler 1.000 sygeplejersker.

De booker lokaler, tager telefonen og skriver i journaler.

De danske sygeplejersker bruger en stor del af dagen på ting, der ikke har med den nære patientkontakt at gøre.

Nogle af opgaverne med at dokumentere patienternes tilstand kræver en sygeplejerskeuddannelse, men det gælder ikke det hele.

- At printe labels og gøre klar til patienterne i morgen kunne sagtens være en sekretæropgave, siger Anja Skovgaard Nissen, som er sygeplejerske på Odense Universitetshospital.

Og det er fagforeningen HK enig med hende i.

De mener, at de kan gøre arbejdet bedre for Anja samtidig med, at de kan løse regeringens problem med at skaffe 1.000 sygeplejersker.

HK er fagforeningen for lægesekretærer, og deres forslag vil også komme deres medlemmer til gode.

Forslaget lyder nemlig sådan her: Flyt noget af det administrative arbejde tilbage til lægesekretærerne.

Hvis sygeplejerskerne bliver aflastet administrativt, så er tanken, at de fremover kan nøjes med at bruge 20 procent af arbejdstiden på administrativt arbejde.

Og det kan gøre en stor forskel for flere personalegrupper, mener de i HK.

- Alt det administrative arbejde, som dygtige læger og sygeplejersker udfører, er slet ikke nødvendigt. Jeg så hellere, at det blev udført af uddannede lægesekretærer, siger Winne Axelsen, formand HK Kommunal i Region Hovedstaden.

'Jeg skal være tæt på dem'

Anja Skovgaard Nissen er sygeplejerske på Urinvejs-kirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital.

På hendes afdeling er der hver dag afsat en sygeplejerske til sekretæropgaver.

- Dele af opgaven er helt klart sygeplejefaglig, men der er også dele af opgaven, som på ingen måde er sygeplejefaglig i min optik, forklarer hun.

(Foto: Annesofie Brochstedt)
(Foto: Annesofie Brochstedt)

Patienterne kommer med meget komplekse lidelser. Derfor mener Anja Skovgaard Nissen, at sygeplejerskerne ikke skal bruge dyrebar tid foran computeren, men i stedet være, hvor hjælpen er tiltrængt.

- Folk er her, når de er rigtig syge, og der skal jeg være tæt ved dem, siger hun.

Beregningerne er gode nok

Professor i sundhedsøkonomi og sundhedspolitik ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen mener, at HK's logik med at flytte opgaverne og frigive sygeplejersker er god nok.

- Det er rimelig realistisk, men man kan godt diskutere, om det er fem eller fire procent, der kan flyttes, men det spiller ikke den helt store rolle, siger han og nævner, at det ikke er en gratis løsning.

- Der skal skaffes et økonomisk råderum til at kunne ansætte flere lægesekretærer. Så det er i virkeligheden også en økonomisk udfordring, om der er plads til det, siger han.

Regeringen forsøger i forbindelse med de igangværende finanslovsforhandlinger at finde ud af, hvor pengene til de ekstra 1.000 sygeplejersker skal komme fra.

Socialdemokratiets har tidligere nævnt stigende cigaretpriser som løsning.

I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at sygeplejerskerne bruger en fjerdedel af arbejdsdagen på der ikke har noget med patienterne at gøre. Det er ikke korrekt, da noget af tiden foregår sammen med patienterne i forbindelse med dokumentation af patienternes tilstand. DR beklager.