Syv fynske borgmestre støtter Langeland: 'Helt barokt at sprænge sådan en neutronbombe'

Beslutningen om at lægge et udrejsecenter på Langeland møder massiv modstand fra fynske borgmestre.

På landevejen til Bagenkop, hvor det nye udrejsecenter skal ligge, har borgere sat skilte op, og meldingen er klar. (Foto: Tim Kildeborg Jensen)

- Jeg synes, det her tilfælde er helt barokt, at man sprænger sådan en neutronbombe i en kommune. Det er ikke en ordentlig måde at håndtere det på.

Sådan lyder det fra borgmester i Assens Kommune Søren Steen Andersen (V).

Han er en ud af syv fynske borgmestre, som på trods af forskelligt politisk ståsted i fælles front bakker op om Langeland Kommune og øens modstand mod et kommende udrejsecenter for tidligere dømte og afviste asylansøgere.

De er utilfredse med regeringens placering af udrejsecenteret på Langeland, men også forargede over, at Langeland Kommune ikke er blevet inddraget i beslutningen.

Arbejdsbetingelser i kommunerne

Nyborgs borgmester, Kenneth Muhs (V), er fortørnet over, at man kan trække sådan en beslutning ned over en kommune hen over natten.

- Det er jo en meget, meget voldsom beslutning at vågne op til, at man lige pludselig står med et udrejsecenter.

- Jeg kan godt forstå, at verden vender rundt, og det gjorde den også på Langeland, og derfor sender vi også en enorm opbakning til, at et udrejsecenter ikke skal placeres på Langeland, siger Kenneth Muhs (V).

Kenneth Muhs håber, at borgmestrenes støtteerklæring kan sætte fokus på den problematik, de mener der ligger i, at kommunen ikke har været inddraget i beslutningen.

- At involveringen af en kommune i en sådan situation ikke finder sted – det synes jeg er meget problematisk, siger Kenneth Muhs (V).

Borgmester i Kerteminde Kommune, Kasper Ejsing Olesen (S). (Foto: Dr)

Borgmester i Kerteminde Kasper Ejsing Olesen (S) er enig. Han mener, at sagen om udrejsecenteret på Langeland viser, at regeringen og politikerne på Christiansborg bør inddrage kommunerne.

- Jeg tror, at vi alle sammen kan sætte os ind i, at hvis vi fik sådan en nyhed omkring det lokalsamfund, som vi bor i, så ville det skabe frygt og usikkerhed, siger han.

Han så gerne, at lokalpolitikerne blev inddraget noget før.

- Så politikerne kan være med til at skabe den ro og tryghed, der skal til, for at det kan være en god løsning, siger Kasper Ejsing Olesen (S).

Derfor var det også vigtigt for Kasper Ejsing Olesen at vise sin støtte til Langeland Kommune.

- På Fyn står vi sammen. Vi ved, at vi er hinandens forudsætninger, og vi ved, hvor meget Langeland har arbejdet og er begyndt at lykkes med for at vende udviklingen dernede. Det sidste døgn har jo vist, hvad det vil betyde at placere et udrejsecenter der.

’Jeg ville have haft det fuldstændig forfærdeligt’

De fynske borgmestre kan let sætte sig ind i, hvordan borgmester på Langeland Tonni Hansen (SF) havde det, da han fik beskeden om, at der skulle ligge et udrejsecenter i hans kommune.

- Jeg ville have haft det fuldstændig forfærdeligt, siger Søren Steen Andersen og fortsætter:

- Problemet er, at man ikke kan opføre sig på den måde, synes jeg. Det er ikke ordentligt.

Også Kasper Ejsing Olesen er, på trods af at han selv er socialdemokrat, dybt forundret over, at kommunen ikke blev inddraget i beslutningen.

- De her arbejdsforhold, som vi får ude i kommunerne, er ikke ok, når man bare får at vide, at i morgen så går vi ud med, at vi ønsker at placere det her.

- Der er altså nogle, der kunne have gjort deres forarbejde lidt bedre, inden man går ud og smider sådan en bombe her i lokalsamfundet, siger Kasper Ejsing Olesen (S).

Langelands borgmester er rørt over støtten

Borgmester på Langeland Tonni Hansen (SF) er dybt rørt over den støtte, som de fynske borgmestre og kommunalbestyrelserne har givet til Langeland Kommune i sagen om udrejsecenteret.

- Det varmer jo helt vildt. Jeg er virkelig, virkelig rørt over sådan en massiv opbakning. Det kan ikke overvurderes, hvor meget det betyder for os i det langelandske samfund. Det er stort for os, siger han.

Borgmester på Langeland Tonni Hansen (SF) foran demonstrerende borgere på Langeland onsdag eftermiddag. (Foto: Henrik Mikaelsen)

Tror du, at det kommer til at betyde noget for den endelige beslutning ?

- Det vil det, for der er jo kun et politisk pres, der kan ændre på den her beslutning. Det engagement, som folk har lagt for dagen, er noget, der giver genlyd, og det gør jo indtryk også hos politikerne på Christiansborg, hvor slaget i sidste ende skal slås.

Tonni Hansen (SF) tror og håber på, at beslutningen bliver omgjort.

- Lige nu så står jeg og er rimelig overbevist om, at det med at sende 130 udviste flygtninge til Langeland ikke bliver aktuelt.

Minister: 'Det er en regerings beslutning'

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har stor forståelse for den lokale modstand.

- Uanset hvilken kommunalbestyrelse, man spørger, så vil de nok være uenige i, at et udrejsecenter skal ligge netop hos dem. Men regeringen mener, at placeringen på sydspidsen af Langeland er den mindst dårlige løsning, siger han.

Selv om Mattias Tesfaye mener, at det er op til regeringen at træffe beslutningen, så har han indkaldt Folketingets partier til et møde på tirsdag, hvor han er klar til at lytte og diskutere.

- Som udgangspunkt mener jeg faktisk, at det er en regerings beslutning at træffe de svære afgørelser om, hvor de her udrejsecentre skal ligge. Det har det også været tidligere, siger Mattias Tesfaye (S).

FacebookTwitter