Tanker om abort, køn og sexsygdomme fylder for unge: Odense-klinik er lagt ned af henvendelser

Nu er 52 andre kommuner blevet inspireret af sundhedsklinikken i Odense.

24-årige Atlas Ronja-Helena Nielsen er en af dem, som ikke kunne gå til egen læge med sine problemer. (Foto: © Trine Rødkær, DR)

De forventede, at 100 unge odenseanere havde brug for deres hjælp.

Men behovet var meget større.

800 bookinger er tikket ind. De unge søger om anonym vejledning i prævention, bliver testet for klamydia, får rådgivning om abort, får en snak om kønsidentitet og tager en gratis graviditetstest. De er kommet i en særlig sundhedsklinik, som åbnede for et år siden i det centrale Odense.

En af dem, som er gået ind ad døren til klinikken, er Svenja Reinhardt. Hun er 25 år og studerende - og så er hun lige blevet testet for klamydia og goneré, fordi hun har fået en fast kæreste.

- Sex handler jo ikke kun om nydelse...

Hun holder pause og tænker over, hvilke ord hun siger højt til DR's reporter.

- For hvad tænker folk, når jeg siger det?, spørger hun.

25-årige Svenja Reinhardt betegner sin egen familie som åben omkring sex. Men hun kan høre på sine veninder, at de ikke kan dele deres seksuelle bekymringer med deres forældre. (Foto: © Trine Rødkær, DR)

Svenja Reinhardt tror, at der stadig er mange unge, som ikke får hjælp til det, de døjer med seksuelt. Hun håber, at det bliver lige så nemt at sige: "Jeg har lige fået taget en coronatest - og jeg har også lige fået taget en klamydiatest."

- Det er vigtigt, at der kommer flere klinikker, som viser vejen. Så det bliver naturligt at sige, at jeg lige har været forbi klinikken for seksuel sundhed, ligesom jeg har været nede i Matas.

Her er der tid

- Vi ville starte et sted, som vi selv manglede, da vi var unge, siger Karo Bojsen Træden, som er jordemoder og rådgiver i klinikken.

- Vi dannes hele livet, men det at have et sted, når man er allermest sårbar, undrende og i tvivl, det har bare kæmpe betydning for ens videre liv.

Her i klinikken kan Karo Bojsen Træden hjælpe sine lægefaglige kolleger med at sætte en spiral op som prævention. Hvis den unge skulle til lægen og få den sat op, så skulle personen selv betale 1.200 kroner for den. Lægekonsultationen ville vare cirka 15 minutter. Her i klinikken er der forsamtale, 30 minutter til at få den lagt op og snakket om det, og så er spiralen helt gratis.

- Det gør uendeligt meget. Her er der tid til, at du kan nå at lande. Du kan forklare, hvordan du har det. Vi kan endda nå at snakke om, hvad vi eller du selv kan gøre ved det, og du er også velkommen til at komme igen.

Se klinikken indenfor her:

  • Klinikken forsøger at ramme en mere rolig og hjemlig atmosfære sammenlignet med rummene i et lægehus. Lige nu er klinikken så populær, at de unge skal vente en måned, før de kan få en tid til en samtale. (Foto: © Trine Rødkær, DR)
  • I starten blev der især booket tider til prævention. Alt prævention er gratis. Også hormonspiraler, som normalt koster omkring 1.200 kroner. (Foto: © Trine Rødkær, DR)
  • Karo Bojsen Træden er jordemoder på føde- og barselsafsnit ved siden af jobbet i klinikken. Karo fornemmer en lettelse, når de unge går ud af klinikkens dør. (Foto: © Trine Rødkær, DR)
  • Personalet består af Mai, Karo, Helle og Vibeke. De har alle en relevant uddannelse inden for seksuel sundhed. (Foto: © Trine Rødkær, DR)
  • På klinikken kan borgeren også få lavet underlivsundersøgelser eller blive scannet. Alt er anonymt, så forældrene vil derfor kun kende til det, hvis den unge selv fortæller om det. (Foto: © Trine Rødkær, DR)
1 / 5

En typisk arbejdsdag for Karo Bojsen Træden kan være et mix af rådgivningssamtaler og tjekke for goneré og klamydia. De fleste samtaler kan kategoriseres inden for køn, krop eller identitet.

- Mange kommer og taler med os om lyst. Om man har manglende lyst eller meget lyst, og at det kan være problematisk for en. De har brug for sparring til noget af det, der er svært i ens krop, fortæller Karo, der føler, at klinikken er med til at gøre en forskel.

- De ser lettede ud, og de tilkendegiver, at det har været så godt. Det har betydning for dem, at der er tid, vi har rare lokaler, og de må komme igen.

Det handler om mere end sex

En af dem, som har booket en tid på klinikkens hjemmeside, er Atlas Ronja-Helena Nielsen, som hverken ser sig selv som kvinde eller mand. Atlas bruger 'de' og 'dem' som pronomen.

- Jeg kan spejle mig selv i dem, som arbejder der. Jeg kan ikke spejle mig i min læge, som er en ældre, hvid mand, som aldrig har været i mine sko.

Og netop unge som Atlas Ronja-Helena Nielsen, har kommunen ikke tidligere kunnet hjælpe godt nok. Derfor skal klinikken ikke kun handle om sex, for det at finde sin identitet eller sit køn kan give lige så mange bekymringer, mener rådkvinden for kommunens børn- og ungeforvaltning:

- Det fylder meget, også mere end for tidligere generationer. Det er der noget godt ved, men det er også svært ved at skulle navigere i 53 forskellige slags køn, siger Susanne Crawley (R).

For Atlas Ronja-Helena Nielsens trivsel har det været afgørende at kunne gå et sted hen, hvor de fordomsfrit kunne blive testet for kønssygdomme.

- Det er stadig et tabu at blive testet. Her er det et meget mere afslappet miljø. Og prævention er jo ikke bare kondomer og p-piller, det handler også om at vide mere om sikker sex og personlig hygiejne.

52 kommuner blev paf, da de hørte om klinikken

52 af landets kommuner er med i 'Sund By Netværket.' På en inspirationstur har de været forbi Odense, og kommunerne vendte samstemmigt tilbage med et ønske om et lignende tilbud, som de kan henvise deres unge til.

Det fortæller sundhedskonsulent i Køge Kommune Charlotte Baeré. Hun er meget misundelig på den fynske klinik, som, hun mener, har fat i det helt rigtige:

- Der er et behov både i store og små byer, for det er ikke fedt at gå ned til familielægen og få lavet en klamydiatest. I Odense er der veninder, der mødes på klinikken, inden de skal i byen, så der er det et legalt rum at gå hen og få vejledning og kondomer med i lommen.

Oftest er det pulje- eller fondsmidler, som sætter sådan nogle projekter i gang. Og det er også tilfældet med klinikken i Odense, som er betalt af Odense Kommune og Region Syddanmark og samarbejder med AIDS-Fondet. Her er der penge til at køre klinikken i tre år.

Men det er ikke den rette løsning, hvis vi virkelig vil være der for de unge, mener lederen af Sexologisk Forskningscenter i Aalborg:

- Så bliver der uddannet personale, de bliver kompetente, og pludselig slipper midlerne op, og så forsvinder tilbuddet til de unge – og så forsvinder knowhowet ud i det blå. Før det bliver kendt blandt de unge, så kan tilbuddet være væk igen, siger Birgitte Schantz Laursen og tilføjer:

- Det er et problem, at der ikke er et permanent tilbud, hvor de unge kan regne med, at der er et sted, hvor de kan gå hen.

Ud fra en evaluering skal Region Syddanmark beslutte, om projektet skal være varigt. Odense Kommune er klar på at fortsætte projektet på ubestemt tid, selvom det kan ende med, at hele beløbet skal findes i kommunekassen.

Andre steder i landet eksperimenteres der også med tiltag, hvor unge kan få hjælp med deres seksuelle sundhed. Blandt andet Sexologisk Regionsklinik på Sjælland, Ungdomsmodtagelsen i Herning og Halsnæs, UngSex i Vejle og Ungmod i Fredericia.