Taxaerne er en uddøende race

Taxabranchen er i knæ. På fire år er hver sjette taxa forsvundet.

Næste gang du ser en taxa i bybilledet, skal du nyde synet, for det er ikke sikkert, at der er noget, der hedder taxaer om få år.

Den danske taxabranche er i knæ, og stadigt flere taxachauffører må parkere bilen i garagen permanent. På fire år er hver sjette af landets taxaer forsvundet.

- Det er alvorligt for branchen, og i mange kommuner er det alvorligt for kunderne, fordi der ikke er taxier til rådighed. Specielt på de skæve tidspunkter af døgnet, siger Trine Wollenberg fra Dansk Taxi Råd.

Patientkørslen mangler

Faldet i antallet af taxaer er især gået stærkt de sidste to år, efter at taxaerne mistede den offentlige patientkørsel. Det har udhulet chaufførernes økonomi - og Jens Laursen fra Taxachaufførernes Landsklub spår, at hyrevognene snart forsvinder.

- Der er krise, og branchen lukker, hvis der ikke snart sker noget. Jeg tror ikke, branchen eksisterer om ti år, hvis det her fortsætter.

Stresser chaufførerne

Det er især landkommunerne, der er hårdt ramt. I Faaborg-området er der kun fire taxaer tilbage, og det både vækker irritation hos borgerne og presser de sidste chauffører til det yderste.

Taxaerne skal være på gaden hele tiden, og chaufførerne må arbejde 80-90 timer om ugen for at få det til at løbe rundt. Det er blevet for meget, siger taxachauffør Martin Pedersen:

- Det er jo ens helbred og psyke, det går ud over. Man arbejder 20 timer mere end man har gjort førhen. En skønne dag falder man måske om og dør af det.

Taxabranchen i Svendborg Kommune er en af de hårdest ramte i landet. Her er 42 procent af taxaerne stoppet med at køre på kun fem år.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:528dd03a6187a2163c322eb9

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk