Mørklagte sale, som forblev mørklagte i lange perioder ad flere omgange.
Det har været virkeligheden for landets teatre som følge af coronanedlukning.
Men der er ikke noget, der er så mørkt, at det ikke er til at se et lysglimt et sted. For med nedlukninger og tomme sale må teatrene dykke ned i kulissen og finde på alternative løsninger.
Det har man gjort flere steder i landet.
På BaggårdTeatret i Svendborg har man skabt vandreforestillinger, hvor publikum på en gåtur i for eksempel Svanninge Bjerge i Faaborg kan opleve fortællingen via en app. Imens bliver man guidet frem af skuespillere som Sonja Richter og Pilou Asbæk i hørebøfferne.
På Teater Republique i København udviklede man under coronakrisen virtuelt teater på sociale medier, hvor blandt andet forfattere og skuespillere i samarbejde fik liv i en slags coronadagbog-forestilling.
Det har givet blod på tanden til i endnu højere grad at tænke i helt nye, kreative baner, fortæller chefdramaturg og kurator på Teater Republique, Rikke Hedeager.
- Nu har vi lært af det første projekt, hvor det egentlig mest bare handlede om at få noget teater ud. Nu vil vi satse på endnu bedre lyd og billedkvalitet.
Teatret er da allerede i gang med at sætte et nyt digitalt projekt op. Og de er langt fra de eneste, som har brugt erfaringerne under nedlukningerne til at tænke i helt nye måder at formidle - og ikke mindst overleve - på.
Nye samarbejder på tværs
Udover at tænke digitalt har mange også fået øjnene op for samarbejde. For ved at være to teatre om den samme forestilling, giver det helt nye muligheder for at komme ud over scenekanten.
Det har de gode erfaringer med hos teatrene Momentum i Odense og Sort/Hvid i København, hvor de i år har haft et tæt samarbejde.
- Når to teatre slår sig sammen, får man et produktionsapparat, der er markant større. Man kan lave flere vilde ting og får adgang til flere scener til at få scenekunsten ud på. Vi har kunnet lave større scenekunst til flere publikummer og flere steder i landet, siger Mikkel A. Kongstad, der er kommunikationsansvarlig for Momentum i Odense.
Der er en tendens til, at man i højere grad slår sig sammen, som modsvar til de stigende og mere komplekse krav og forventninger til kulturelle oplevelser.
- Organisationer går sammen i forskellige typer af samarbejde også på tværs af kommuner for at løfte de udfordringer, fortæller Søren Friis Møller, som har en ph.d. i ledelse på kulturområdet og er ekstern lektor på CBS.
Digital teater som en ekstra dimension
En af de forestillinger, som Momentum og Sort/Hvid har samarbejdet om, er forestillingen NUL.
I en co-produktion både mellem flere teatre og imellem en filminstruktør og en scenograf blev forestillingen på én gang tænkt til flere teaterscener og samtidig digitalt.
- Indtil vi lukkede ned igen var den digitale teaterprojekt tænkt som en tilføjelse til teateroplevelsen på scenen, men hvis vi ikke lukker op til premieren, bliver det digitale teater måske selve teateroplevelsen i første omgang, siger kommunikationsansvarlig for Momentum i Odense, Mikkel A. Kongstad.

De kreative løsninger vil bestå
Nytænkningen er kommet for at blive, fortæller Søren Friis Møller, som har en ph.d. i ledelse på kulturområdet og er ekstern lektor på CBS.
- Det er en tendens, vi kommer til at se meget mere til. Det er teatrenes modsvar til den manglende støtte. De puljer pengene sammen, så de kan lave co-produktioner og tiltrække større navne.
For mange har coronakrisen været lidt af et benspænd, og her har teatrene ikke været nogen undtagelse. Men alligevel ser Mikkel A. Kongstad krisesituationen som en hjælpende hånd til at finde ud af, hvordan man reetablerer den danske teaterkultur.
- Vi tænkte meget over alternativet til teaterrummet og søgte nogle penge til at lave en digital teateroplevelse. Vi fik udviklet teater til en digital oplevelse, så den kan spejle det unikke og magien ved en teateroplevelse.
Fremtidens teater
Selvom teatrene har fundet kreative digitale løsninger, så glæder de sig til at kunne slå dørene op og invitere folk indenfor.
- Jeg håber, at fremtidens teater er det, vi har set i den periode, vi har været åbnet op. Her har det været intimt og nærværende, fordi folk har været mere sultne end før, fortæller kommunikationsansvarlig for Momentum Mikkel A. Kongstad.
Han håber, at de digitale løsninger bliver et ad-on til de etablerede og fysiske forestillinger.
Teaterdirektør på BaggårdTeatret, Jakob Engmann, er også optimist, når det handler om at få folk tilbage i teatersæderne.
Det skyldes blandt andet, at publikum rev billetterne væk til efterårets forestillinger ovenpå nedlukningen.
- Vi har haft bragende udsolgt, men på en lidt billig baggrund, fordi vi ikke har haft så mange pladser, siger han og understreger:
- Vi trænger til at blive følelsesmæssigt bevæget, blive intellektuelt stimuleret sammen med andre mennesker, og der kan teatret noget helt særligt, siger han.
Men når coronakrisen har lagt sig, og der igen åbnes op, står teatrene med en udfordring, spår lektor og konsulent Søren Friis Møller. For de har nemlig tilbudt mange forestillinger uden betaling, og det kan blive en udfordring at rulle den service tilbage.
- Efter en periode, hvor scenekunsten er stillet gratis til rådighed, skal der sættes en betalingsvæg op et eller andet sted, og det bliver de næste års kæmpe store udfordring, siger lektor Søren Friis Møller.