Thomas betaler gerne 3.500 kroner til coronalukkede idrætsklubber: 'Det er altafgørende'

Danmarks Idrætsforbund og DGI oplever stor opbakning til at betale kontingent i januar - på trods af, at alle aktiviteter er sat på pause.

Thomas' søn gik til brydning hver torsdag inden nedlukningen. Familien har valgt at blive ved med at betale til klubben, selvom de lige nu ikke får glæde af den. (Foto: Thea Bjørn)

Mandag: Lillesøster skal til gymnastik og mor til fodbold

Tirsdag: Storebror til fodbold og far til gymnastik

Onsdag: Far til fodbold

Torsdag: Storebror til brydning og mor til cirkeltræning

Lørdag: Mor og begge børn til 'lørdagsleg'

Før corona var kalenderen proppet for familien Konradsen på Sydfyn, hvor fritidsaktiviteterne fyldte både hverdage og weekender.

Thomas Konradsen med sin datter Andrea (Foto: (privat))

- Vi er tilflyttere, og det første jeg gjorde, var at melde mig ind i boldklubben. Og det er også der, hvor børnene ser kammeraterne uden for skolen.

Men efter knap et år med rigtig mange aflyste træninger og med udsigt til, at det nok fortsætter et stykke tid, har familien gjort sig nogle overvejelser:

- Vi har snakket om herhjemme, at det er en todelt fornemmelse. Vi vil gerne støtte op. Men det er da ambivalent at betale til aktiviteter, vi ikke får.

Det dilemma står mange danskere i netop nu. For kalenderen siger januar, og mange kontigentopkrævningsbreve lander i postkasserne i denne måned.

Danmarks Idrætsforbund og DGI, som til sammen har mere end 2,3 millioner medlemmer, oplever, at mange vælger at støtte deres idrætsforeninger og fortsætte medlemskabet.

- Der er foreninger, som oplever frafald. Men det overordnede billede er, at medlemmerne bliver og bakker op, siger Niels Nygaard, formand for Dansk Idrætsforbund.

Og det er rigtig vigtigt, at de gør det, mener Charlotte Bach Tomassen, som er formand for DGI.

- Det at være medlem af en forening er at være medlem af et fællesskab. Det handler ikke bare om den enkelte aktivitet.

Derfor mener hun også, at det er fair nok, at folk skal betale, selvom der kan være lange udsigter til, at de får aktiviteter for pengene.

- Jeg kan godt forstå, at man lige kigger på opkrævningen igennem, og 'tænker hm.. er det lige nu, jeg skal betale?' Men det er vores klare opfordring, at det gør man.

Det er Thomas Konradsen kommet frem til at gøre.

- Det er gået op for os, at det ikke bare handler om den halvanden time til fodboldtræningen. Foreningslivet fylder meget og er en stor del af vores sociale liv.

Sønnen Marius bliver i fodboldklubben ligesom resten af familien. (Foto: (privat))

Derfor forventer familiefaren, at der samlet set ryger knap 3.500 kroner afsted til idrætsforeninger på den lille halvø Thurø igen i år.

- Vi betaler. Det har altafgørende betydning, at foreningslivet et sted som på Thurø fungerer.

Nødvendig opbakning

Hos Thurø Idrætsforening opkræver de samme beløb, som de plejer og tilbagebetaler ikke noget. Det er de i deres fulde ret til.

Og det er en nødvendighed, hvis de skal kunne tilbyde fede aktiviteter, når de åbner igen, siger formand for foreningen, Jens Myrup Thomsen.

- Vi går jo og venter på, at Mette Frederiksen siger, at vi må komme ud og lege igen – og så vil vi jo gerne have, at der er faciliteterne til at lege, når vi må.

Formanden for DGI Danmark, Charlotte Bach, mener også, at det kan have konsekvenser, hvis medlemmerne vender de lukkede foreninger ryggen.

- Så risikerer vi, at foreningerne ikke er der på den anden side.

Hvad gør de andre steder?

Men ikke alle steder, kræver de det beløb, som de plejer.

Tarup Paarup Idrætsforening (TPI) i Odense dropper kontigentet i denne omgang, fordi de ikke synes, det er fair at opkræve penge for en vare, de ikke kan levere.

- Ellers frygter vi, at dem, som holder pause fra at være medlem, ikke vender tilbage, siger Chris Egholm, foreningens formand.

Fyns Selvforsvars Klub har ikke råd til at sætte kontigenterne på pause, men vil gerne give noget for pengene. Så de holder fast i træningen - men nu online.

- Hvis vi ikke får kontingenterne, så kan vi ikke betale vores husleje, og så bliver vi nød til at lukke, siger ju-jitsu-træneren Ronnie Mølgaard.

I Fyns Selvforsvars Klub træner børn og voksne jiu-jitsu bag en skærm. Medlemmerne får løbende feedback under træningen, fordi træneren også kan se dem. (Foto: Thea Bjørn)

Hos Thurø Idrætsforening bliver pengene brugt til at udvikle foreningen, imens aktiviteterne holder pause.

Formanden, Jens Myrup Thomsen, fortæller, at de blandt andet har købt højtalere, så der kan komme flere udendørs aktiviteter til sommer. Og det virker til, at der er opbakning til den beslutning.

- Medlemmerne synes jo ikke, at vi er trælse, når vi ikke kan udføre vores aktiviteter. De synes jo bare, at corona er træls.

Selvom Thomas Konradsen forstår foreningerne og gerne vil støtte, er han dog også nervøs for, om corona sætter en stopper for sportsaktiviterne rigtig længe. I så fald håber han på, at klubberne tænker i alternative løsninger.

- Så ville det være fedt, hvis de har råd til at skyde kontigentopkrævningen eller tænke betalingsstrukturen anderledes.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter