Tidligere Black Army-medlem: Bandemedlemmer mangler håb og rollemodeller

Der er brug for, at man ser på de unge bandemedlemmer som ofre i stedet for som kriminelle, mener tidligere bandemedlem.

30-årige Najiib Mohamed er tidligere medlem af banden Black Army i Odense. I dag er han ikke længere bandemedlem, men bruger meget af sin tid på boksning. (Foto: © Jonathan Grau Møller)

Det kræver et helt andet syn på bandemedlemmerne, hvis flere unge skal ud af bandekriminalitet.

Det mener 30-årige Najiib Mohamed, som er tidligere medlem af den kriminelle bande fra Vollsmose, Black Army.

- I stedet for at se alle sammen som gerningsmænd og gøre det hårdt for dem og straffe dem, så skal man se på dem som ofre, siger han.

Najiib Mohamed er opvokset i Birkeparken og Fyrreparken i Vollsmose i Odense.

Efter at have været medlem af den nu opløste, fynske Black Army-bande i flere år fik han en fængselsdom på otte måneder, som var med til at ændre ham og bane vejen for, at han ville forlade den kriminelle underverden.

Rollemodeller skal få de unge på andre tanker

Hvis andre skal følge samme spor, skal de unge, der er fanget i bandekriminalitet, have hjælp til at finde en anden måde at leve livet på, mener det tidligere bandemedlem.

- Det her er en livsstil, de har levet igennem længere tid. De skal have ændret deres mindset, og de skal have oplyst en helt anden vej og få at vide, at det er muligt, siger Najiib Mohamed.

Det er vigtigt at få skabt nogle rollemodeller, som har en hverdag langt væk fra de kriminelle miljøer, hvis de unge skal holdes væk fra bandekriminalitet, mener han.

Najiib Mohamed forklarer i videoen, hvorfor han kom ind i bandemiljøet.

'Store biler og masser af penge'

Når han ser tilbage på sin egen ungdom, er han ikke i tvivl om, at han manglede nogle rollemodeller, som stod uden for det kriminelle miljø.

- Det startede helt tilbage i barndommen, hvor der intet var at foretage sig. Ingen rollemodeller, ingen drømme, ingen ambitioner. Og så blev de huller fyldt ud med de ting, man kunne se i omegnen: Store biler og masser af penge, siger han.

Der manglede rollemodeller, som havde et almindeligt hverdagsarbejde, og fællesskaber, der kunne samle de unge.

Ellers var det alt for let at blive suget ind i kriminaliteten og banderne, forklarer Najiib Mohamed.

- Det er ikke, fordi man går hen og skriver en ansøgning. Det er ikke ligesom et arbejde, men man bliver en del af fællesskabet. Det er folk, man er vokset op med, og man kalder dem bror. Det ene bliver til det andet, og det tredje bliver til en bande, siger han og fortsætter:

- Det er ikke kun det kriminelle, man er fælles om. Man er der for hinanden. Man bliver lokket ud i kærlighed og broderskab, kan man sige, forklarer Najiib Mohamed.

Najiib Mohameds vej ud af det kriminelle bandemiljø var blandt andet gennem en rollemodel inden for sportens verden.

Under sit otte måneder lange fængselsophold fik han en passion for boksning, og da han kom ud af fængslet i begyndelsen af 2018, fordybede han sig i sporten i bokseklubben Vollsmose Boxing, og umiddelbart efter løsladelsen forlod han Black Army.

- Det er en fantastisk sport, og jeg takker den inderligt. Den giver mig en masse håb i livet. Og jeg ser en hel unik ting omkring mangfoldighed, fortæller han.

Najiib Mohameds tidligere boksetræner hjalp ham ud af det kriminelle miljø, og det er folk som ham, han håber, samfundet vil støtte op om for at hjælpe andre unge ud af kriminalitet.

- Brug de mennesker, der er rigtig godt i gang. De bruger hele deres tid på forebyggende arbejde. Støt dem og giv dem en platform og vis dem tillid, siger Najiib Mohamed.

Fortryder intet

Når Najiib Mohamed, der i dag læser til pædagogisk assistent, ser tilbage på sin bandetid, medgiver han, at han selv kunne have valgt anderledes og søgt et liv med et fritidsjob, en kæreste og en omgangskreds, der ikke var en del af det kriminelle miljø.

Han fortryder dog ikke sine valg.

- Hvis jeg ikke havde været bandemedlem, hvis jeg ikke var blevet stukket ned, og hvis jeg ikke havde været i fængsel, så ville jeg måske heller ikke kunne snakke andre fra det. Nu kan jeg være en endnu bedre rollemodel, siger han

- Det er hele mit hovedmål i livet nu. Det er min mission bare at inspirere andre.