Til januar: Ingen hjælp til sexmisbrugte

Centre for seksuelt misbrugte er i fare for at lukke. Til januar er der ikke flere penge til centrene, og der findes ikke andre specialiserede tilbud.

Centrene for Seksuelt Misbrugte er i fare for lukning. Til januar er der ikke afsat flere penge til centrene i Odense, Aarhus og København.

Til januar smækker kassen i. Så er der ikke flere penge til at drive tre centre for seksuelt misbrugte. Sammen med centrene i Århus og København har Center for Seksuelt Misbrugte Syd i Odense hidtil levet af de såkaldte satspuljemidler fra Socialministeriet, men de udløber til årsskiftet, og der er ikke fundet penge til centrene andre steder fra.

Dermed er der ingen hjælp til de voksne, der har været udsat for seksuelle overgreb i deres barndom, og som ofte har psykiske og sociale problemer i deres voksenliv.  

- Det er virkelig katastrofalt, hvis mennesker som mig ikke kan få hjælp. Jeg har slet ikke ord for, hvor frygteligt det vil være, siger Lissi Kamholm, der selv er incestoffer.

Tæt på at give op

Lissi Kamholm har som incestoffer fået hjælp af centret i Odense. Og det har været en livsnødvendig hjælp.

- Jeg har flere gange stået lige på kanten af at give op. Så har jeg fået en akuttid. Hvis ikke jeg havde fået hjælp, så ville jeg ikke være her i dag, siger Lissi Kamholm.

På centret i Odense er 100 lige nu i behandling, mens 57 er på venteliste. Ventetiden er to år. Men selv om efterspørgslen på hjælp er stor, er centret i fare for at lukke, fordi politikerne ikke har afsat penge til det fra 1. januar.

Viden forsvinder

Leder Lone Westphal Eriksen forklarer, at hun allerede nu er nødt til at varsle fyringer og opsige lejekontrakter.

- Det er meget sørgeligt, og det skaber en stor usikkerhed for vores klienter, siger Lone Westphal Eriksen, der også frygter, at de ansatte selv begynder at søge væk.

- Den specialiserede viden, vi har opbygget i vores center, er i stor risiko for at forsvinde, siger hun.