Til kamp mod Facebook: Nyt socialt medie vil styrke lokalt fælleskab

Ny fælleskabs-app tager kampen op mod Facebook og andre sociale medier. I dag begynder testen af det nye sociale medie i Odense.

'Nærværk' skal styrke de lokale fælleskaber, siger initiativtagerne til det nye, social medie. (Arkivfoto) (Foto: © Martin Kunzendorf, DR)

'Nærværk', hedder et nyt socialt medie, som bliver lanceret i Odense i dag.

Det er en ny app og en webside, der skal være med til at styrke de nære fælleskaber - en slags Facebook for lokalområdet.

- Når jeg går hjem fra arbejde og sætter mig i sofaen, så skal appen for eksempel vise, at i huset lige ved siden af er der én, der er på vej ud at løbe. Så kan jeg løbe med, siger en af idékvinderne, Maja Gro Lilsig, medlem af Aktivt Nærmiljø Munkebjerg og formand for skolebestyrelsen på Munkebjergskolen i Odense.

Med den nye app håber hun, at folk kan blive inspireret til at komme ud og afsted og være sammen med folk i deres nærområde.

Har brugt 5.000 udviklingstimer på idéen

Brugerne skal selv definere, hvor 'Nærværk' skal fungere. Det kan eksempelvis være i en radius på en kilometer fra bopælen. Det kan være i sommerhuset eller i nærheden af arbejdspladsen.

Maja Gro Lilsig har sammen med andre lokale siddet i en arbejdsgruppe og udtænkt, hvad der skulle til for at styrke fælleskabet i nærområdet. Det arbejde gav dem ideen til 'Nærværk'

Men sådan en app laver ikke lige sig selv, så heldigvis for idémagerne synes det odensebaserede firma redWEB godt om ideen. Foreløbig har firmaet smidt 5.000 udviklingstimer i projektet uden at få løn for det.

- 'Nærværk' er en rigtig interessant tanke. Den grundlæggende idé om, at komme noget ekstra lim i vores lokalsamfund og genskabe noget af den sammenhængskraft, der er forsvundet de senere år, er rigtig god, siger Ronni K. Gothard Christiansen, direktør, redWEB.

'Nærværk' dyrker lokalområdet

'Nærværks' udgangspunktet er lokalområdet, og det er her appen adskiller sig fra andre sociale medier som Facebook.

- Vi vender tingene på hovedet. I stedet for at dyrke vennerelationer, dyrker vi geografiske relationer. Så kan der efterfølgende opstå venskaber, når man mødes ude i virkeligheden til arrangementer, siger direktøren for redWEB.

'Nærværk' bliver fredag lanceret på Munkebjergskolen i Odense hos de store elever. Om en måned er appen parat til at blive bredt ud i resten af landet.

-  Det er sindssygt spændende, om det virker, siger Maja Gro Lilsig.