Til kamp mod lægemangel: 250 nye pladser på medicinstudiet

For at undgå regional lægemangel øger regeringen antallet af studiepladser og åbner nye lægeuddannelser i flere byer.

250 flere medicinstuderende skal afhjælpe lægemanglen især i yderområderne. Arkivfoto. (Foto: © Lars Helsinghof Bæk, Scanpix)

Regeringen vil afhjælpe lægemanglen og øger fra næste år antallet af medicinstuderende med 250 pladser på landsplan.

Antallet af pladser på medicinstudiet øges i både København, Aarhus, Odense og Aalborg.

- Det er virkelig en god dag for Fyn, for nu øger vi optaget på Syddansk Universitet med 55 pladser på medicinstudiet, fortæller Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann.

Jane Heitmann håber, at det øgede optag kan være med til at dække den lægemangel, som blandt andet Fåborg Midtfyn og Assens Kommune kan komme til at opleve i den kommende tid.

- Vi ved, at vi i blandt andet Assens og Fåborg-Midtfyn har en udfordring, fordi der er flere aldrende læger, som inden for en ganske kort årrække vil gå på pension, og derfor øger vi optaget på medicinstudiet, så vi forhåbentlig i fremtiden ikke får udfordringer med lægedækningen, siger Jane Heitmann.

Hun håber, at de medicinstuderende på Syddansk Universitet vælger at blive på Fyn efter endt studietid.

- Vi ved, at når man læser på en givent universitet, så er der også rigtig gode chancer for at man slår sig ned i nærområdet, når man skal stifte familie, siger Jane Heitmann.

Medicinstuderende skal læse i yderområder

Fra 2019 etablerer man også kandidatuddannelser på medicinstudiet i både Køge og Esbjerg for at få de studerende spredt mere ud til landdistrikterne.

Rekruttering af læger har i lang tid været et problem for det sydvestjyske. Derfor har Esbjerg Kommune og Sydvestjysk Sygehus i flere år har kæmpet for at få medicinuddannelsen til byen, så dagen er historisk, siger administrerende sygehusdirektør på Sydvestjysk Sygehus Per Busk.

- Det er helt afgørende for sygehusets eksistens, at vi kan rekruttere specialister, og det er helt afgørende, at der nu bliver lavet en langsigtet løsning, siger han.

Han forklarer, at det også vil give sygehuset en helt ny status, som giver mulighed for forskning, faglig udvikling og nye arbejdspladser.

Nemmere at rekruttere læger under uddannelse

Regionsrådsformand i Region Syddanmark og formand for Danske Regioner Stephanie Lose fra Venstre fortæller, at hun er meget glad for nyheden - og at hun har en klar forventning om, at flere læger vil blive i området efter uddannelsen.

- Det her med at trække unge mennesker til et område allerede under uddannelsen er meget nemmere, end når de først har slået rod i den by, hvor de ellers normalt vil uddanne sig, siger hun.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er enig og forklarer, at tiltaget netop er for at sikre læger i Sydvestjylland og i andre yderområder.

- Vi ved, at unge mennesker er mere mobile under uddannelse og ikke er groet fast. Det vil sikre lægedækningen i det sydvestjyske i langt højere grad, end vi oplever i dag, siger hun.

Erfaringer fra et lignende tiltag i Nordjylland har vist, at otte ud af ti af de studerende, der blev færdig i Aalborg, faktisk har slået sig ned i almene praksis og sygehuse i Region Nordjylland.