Tilbud til flygtninge: Lær 100 ord og kom i praktik

Hoteller med mangel på tjenere går nu nye veje for også at tage flygtninge ind. - Det giver god mening for alle, siger hoteldirektør.

De lærer de 100 gyldne ord inden for tjenerfaget, og så er det ellers i praktik. Hotellerne i Trekantområdet har selv bedt om at få flygtninge med et lynkursus i bagagen - til gengæld tilbyder de praktik med mulighed for fast job. (Foto: Thea Bjørn © dr)

Dækketallerken, stegegaffel, ovn, vinglas. Det er nogle de ord, der kan være nøglen til at komme i job for en flygtning - i hvert fald i Trekantområdet.

Her er en gruppe af egnens store hoteller og konferencecentre gået sammen om et projekt, der både kan skaffe flygtninge et job - og hotellerne den arbejdskraft, de mangler.

- Det er ikke raketvidenskab

Flygtningene kommer på et seks ugers lynkursus i tjenerfaget, hvor de lærer de 100 mest almindelige ord inden for faget, og så er de ellers sikret en praktikplads på et hotel i området.

- Det er jo ikke raketvidenskab, at jo hurtigere vi får dem i gang, jo hurtigere får vi dem integreret, siger Uffe Høeg Johansen, der er idémand til projektet og administrerende direktør på Hindsgavl Slot i Middelfart.

Det første hold på 12 flygtninge er lige nu i gang på den tekniske skole Hansenberg i Kolding. Her lærer de både fagets 100 gyldne ord og det basale inden for at servere og være tjener. En af dem er Mustafa Nadif, der er flygtning fra Syrien, hvor han tidligere har arbejdet som tjener.

- Jeg håber, jeg kan finde fast job på hotel eller restaurant. Jeg vil gerne have et stabilt liv i Danmark, siger Mustafa Nadif.

Hoteller: Vi har et job

Hotellerne har på forhånd forpligtet sig til at tage flygtningene i praktik og målet er at skabe faste job til dem.

- Det er meget motiverende for dem, at der er noget arbejde på den anden side, så de kan komme ud og prøve det af, de lærer her, siger kursuskonsulent Susanne Hansen.

Hotellerne har ofte stor udskiftning af personale, så her er man på jagt efter loyale medarbejdere, der kan blive hængende i mange år.

- Jeg tror, de fleste danskere godt er klar over, at hvis vi ikke løfter den her opgave, så koster det på velfærden i det lange løb. Så jeg oplever en stor forståelse for, at vi også tager den her type folk ind, siger Uffe Høeg Johansen. Han understreger, at det sker, fordi hotellerne mangler arbejdskraft på flere områder - blandt andet faglærte tjenere.

En del hoteller benytter af samme grund også østeuropæisk arbejdskraft til en række opgaver.

Middelfart Jobcenter og den tekniske skole Hansenberg er blevet så inspireret af tjenerkurset, at de nu vil forsøge at lave lignende kurser til andre brancher, der har mangel på arbejdskraft.

Næste Lær-100-ord i en fart-kursus bliver derfor til flygtninge, der skal lære de 100 mest gængse ord inden for landbruget.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.