Tilbud til kriminelle i ghetto: Flyt og du får 15.000 kroner og flyttehjælp

Odense forsøger nu at give kriminelle i udsatte boligområder en økonomisk gulerod til at flytte, så de kan undgå, at flere områder ender på hård ghettoliste.

Solbakken-området i Odense er lige nu på regeringens ghettoliste. Men hvis ikke beboersammen-sætningen ændrer sig, risikerer området at ende på listen over hårde ghettoer i Danmark. For at undgå det, tilbyder kommunen og boligeselskaberne nu flyttehjælp til kriminelle. Arkivfoto. (Foto: © Tore Bønke Jeppesen)

Dømte kriminelle tilbydes nu gratis flytning, betaling af depositum, lidt nyt indbo og husleje et nyt sted, hvis de flytter fra et af flere belastede boligområder i Odense.

Det skriver Fyens Stiftstidende.

I weekenden blev der i boligområderne Påskeløkken, Risingparken, Smedeløkken og Solbakken sat sedler op, hvor der står: 'Tilbud. Tilskud til flytning. Har du fået en dom i 2019, har du mulighed for at få flyttehjælp'.

Odense Kommune og boligforeningerne ønsker at få kriminelle ud af områderne, så de ikke får betegnelsen hård ghetto.

Sker det, risikerer kommunen, at der skal rives boliger ned. Et af kriterierne i regeringens ghettoplan er nemlig, hvor mange kriminelle, der er i et område.

Målet med flyttehjælp fra kommune og boligforeninger er, at 10-12 dømte beboere skal flytte inden årsskiftet.

I opgange i Risingområdet i Odense har Odense Kommune og boligselskaberne hængt sedler som denne op. (Foto: © Trine Rødkær)

Politikere: Svært dilemma

Beslutningen er taget af et bredt flertal af byrådets partier. Men flere af politikerne er frustrerede over, at de er nødt til at gribe til kontant flyttehjælp for at ændre beboersammensætningen i ghettoerne. Odense Kommune vil betale 15.000 kroner skattefrit til hver dømte person, der flytter.

Ifølge Fyens Stiftstidende har en god håndfuld allerede henvendt sig og vist interesse for tilbuddet.

Beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) kalder beslutningen 'en lortesituation'.

- Det er et valg mellem pest eller kolera. Hvis vi ikke får flyttet 12-14 kriminelle ud af området, så ender det på den hårde ghettoliste, og så skal vi til at rive bygninger ned og flytte beboere. Det vil jeg for alt i verden undgå, siger Brian Dybro.

Venstres gruppeformand i Odense Byråd Christoffer Lilleholt siger, det er en vanvittig beslutning.

- Det er et meget meget stort dilemma. Som politiker sidder man ikke med ro i maven og siger: 'Vi bruger 15.000 kroner på, at kriminelle skal flytte og have flyttehjælp', men hvis det sikrer, at vi ikke skal rive andre menneskers boliger ned, så synes jeg, det er en god løsning, siger Christoffer Lilleholt.

De tre boligselskaber i Odense vil betale for flytningen og 14 dages husleje i en ny almen bolig. De kriminelle, der flytter, skal desuden heller ikke betale indskud.

Og det skal ikke ses som en belønning af de kriminelle i områderne, siger Jens Pilholm, der er direktør i boligselskabet Civica, der har boliger i Risingområdet i Odense.

- Hvis ikke det her lykkes for os, og vi i stedet ender med, at Risingområdet ender på den hårde ghettoliste i december 2020, så skal vi til at lave planer, hvor der er krav,om, at vi skal omdanne eller nedrive boliger. Det er en voldsom konsekvens for de øvrige beboere i området, siger Jens Pilholm.