Tørken skaber problemer på kendt slot: Det kan blive kritisk

Fundamentet på Egeskov Slot risikerer at forrådne, hvis ikke der snart kommer vand i voldgraven igen.

Sommeren i år har vist sig fra sin absolut varmeste side.

Det giver sved på panden og ekstra arbejde for personalet omkring Egeskov Slot.

Det er nemlig stærkt nødvendigt, at voldgraven ved slottet ikke løber tør for vand, for så vil egetræsplankerne under det 464 år gamle slot gå i forrådnelse.

- Hele slottets fundament er lavet af egetræ. Så hvis det begynder at rådne, så svarer det til, at fundamentet går i stykker, så vælter slottet, eller fundamentet skal i hvert fald forstærkes akut på en eller anden måde, forklarer Henrik Neelmeyer, direktør på Egeskov Slot.

Lige nu falder vandstanden i voldgraven hver dag, og den bliver derfor holdt under skarpt opsyn.

Hvis ikke vejrguderne i den nærmeste fremtid velsigner det midtfynske med noget vand fra oven, kan det blive nødvendigt at alliere sig med tankvogne, der kan komme med vand udefra.

- Det kan blive ret kritisk. Vi har lukket alle de skodder, vi kan rundt omkring i voldgraven for at holde på vandet, fortæller direktør Henrik Neelmeyer.

30 hektar sø total tørlagt

Én ting er at holde vand i voldgraven omkring den gamle vandborg. En anden ting er at finde ud af, hvor det manglende vand skal komme fra.

- Vi har en reserve-sø, vi kan tømme. Det vil give cirka to centimeters vand, men så er det slut, fortæller slotsgartner på Egeskov Peter Bonde Poulsen, der har ansvaret for at holde vandstanden så normal som muligt i voldgravene.

Én af slottets andre marksøer er allerede tør som et ørkenlandskab.

Under normale forhold er Karlsmose ved Egeskov Slot 30 hektar stor og fyldt med utallige fugle- og dyrearter.

Nu står den bare jord tilbage. Det eneste, der vidner om, at der engang var en sø, er de dybe revner i jorden, der skaber et mosaiklignende mønster, og de høje dunhamre, der svajer langs det, der var søbred for bare et par uger siden.

På bunden af søen

Den tørre sø giver et meget godt billede af, hvordan naturen generelt kæmper for overlevelse lige nu.

- Når Karlsmosen her render tør, så kan man sige, at alle andre åer også tørrer ud, og vi er meget afhængige af tilstrømning fra åer til voldgraven, fortæller Peter Bonde Poulsen og fortsætter:

- Her plejer at være en meters vand, men nu kan vi stå på bunden af søen.

I de 23 år han har været gartner i Egeskovs store have, har han aldrig oplevet noget lignende.

- I de 18 år, mosen her har eksisteret, har jeg aldrig set bunden af den som nu.

Facebook
Twitter