Tolkekaos i Syddanmark kan ramme andre regioner

Region Syddanmark truer med at droppe kæmpe kontrakt med et tolkefirma, som de selv politianmeldte for seks år siden.

Region Syddanmark har tidligere haft store problemer med andre udbud. Især lægevagtkørslen og ambulanceselskabet Bios har sat spor på regionens ry. (Foto: © Sine Skott - DR Fyn)

Endnu inden blækket er tørt, overvejer Region Syddanmark at rive en kontrakt om tolkebistand i Region Syddanmark i stykker. Kun to dage, efter den er trådt i kraft.

Ifølge regionen har Tolke Danmark, som vandt udbuddet, ikke opfyldt sine forpligtelser.

Flere ringende alarmklokker

Allerede i indkøringsperiode har flere sygehuse og praktiserende læger oplevet store problemer med at få tolkeaftaler på plads, og i flere tilfælde er tolke ikke dukket op på aftalt tid og sted.

Derfor kunne hele situationen også have været undgået, vurderer udbudsekspert og advokat Erik Hørlyck. Han siger, at det er regionens egen skyld, at de endnu en gang kommer i klemme.

- De kunne have været mere kritiske, siger han og får opbakning fra flere tolkefirmaer.

For prisen på udbuddet er meget lav, mener Mikael Korsgaard fra Tolkeservice Kolding, der derfor ikke bød på opgaven.

- Den eneste måde, vi kan lave en billigere pris på, er ved at give tolkene lavere løn. Og så vil vi miste mange af de gode, siger han.

Region Syddanmark er en del af et fælles regionalt udbud. Derfor kan andre regioner lave samme fejl, advarer Tolkegruppen:

- Vi oplever præcis den samme situation med regionerne Hovedstaden og Sjælland, som Region Syddanmark netop nu står på mål for, skriver Jesper Harder Søndergaard fra Tolkegruppen til DR Fyn.

- Begge regioner har ligeledes indgået aftale med billigst mulige leverandør uden at skele mere til kvaliteten end dét, som Region Syddanmark også har gjort. Nemlig en vurdering, som baseres udelukkende på budgivernes egen-erklæringer, uddyber han.

Tolke Danmark tidligere politianmeldt af samme region

Tilbage i 2010 valgte regionen at melde tolkebureauet til politiet på grund af mistanke om, at bureauet sendte regninger for tolkninger, som ikke havde fundet sted. Sagen endte dengang i et forlig.

Men ifølge Erik Hørlyck kunne regionen med udgangspunkt i den tidligere sag have afvist Tolke Danmark, selvom de havde det billigste udbud igen.

- Man kunne godt med hjemmel i udbudsreglerne have afvist at tage Tolke Danmarks tilbud under behandling, selvom der er gået seks år, siden de blev politianmeldt. Det ville være inden for reglerne, forklarer han.

Region Syddanmark har meddelt til Tolke Danmark, at de overvejer at ophæve kontrakten, fortæller økonomidirektør Mogens Sehested Kristensen, som forventer, at selskabet strammer op.

- Jeg forventer, at Tolke Danmark lever op til kontrakten og leverer de tolkeydelser, som de skal, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Tolke Danmark.