Træner vi til guldmedaljen - eller for at have det sjovt?

DGI vil have skruet ambitionsniveauet ned i idrætsklubberne. I stedet skal leg, grin og venskaber være det vigtigste.

Se, hvad Johan Petersen og Sven Henriksen laver, når de går til kampsport.

De tumler, sveder, leger fangeleg og ruller rundt på gulvet, når 16 drenge fra Thurø Gymnastikforening mødes til kampsport.

Træneren, Martin Kampmann, ved, hvad der skal til for at blive en af de bedste.

Han har blandt andet trænet Mark O. Madsen, OL-vinderen i brydning, og han har også selv en karriere inden for kampsport – Mixed Martial Arts – blandt de bedste.

På Thurø er der tid til at mosle med vennerne. (Foto: Thea Bjørn)

Alligevel tænker han hverken på medaljer eller stærke præstationer til sine drenge på det nystartede hold.

- Det er noget andet. Det er alt, alt for tidligt at tænke på talenter. Her handler det om at få lavet et fællesskab, og de får noget motion, siger Martin Kampmann.

Og der er brug for, at flere tænker som træneren på Thurø, mener DGI.

Når ungerne knokler til gymnastik, håndbold eller badminton i den lokale idrætsforening, skal der skrues ned for ambitionerne om medaljer og præstationer.

I stedet skal der mere fokus på trivsel og at have det sjovt, mener DGI.

En pause fra perfekthed

Organisationen præsenterer i dag på sit årsmøde en ny strategi og nye værktøjer, der skal hjælpe klubberne med gøre op med præstationskulturen blandt børn og unge i idrætsklubberne.

Ellers risikerer breddeklubberne nemlig at tabe alt for mange børn, der har brug for at være en del af et fællesskab omkring idræt, mener DGI.

- Vi vil gerne sikre, at vores børn får en pause fra perfekthed og krav om hele tiden at skulle præstere i et højt tempo, for det skal faktisk være sjovt at gå til idræt, siger Charlotte Bach Thomassen, landsformand for DGI.

Hun oplever, at vi tager det pres med ind i idrætten, der er i samfundet, med at vi helst skal være den dygtigste og den hurtigste.

- Det kan der være mange gode ting ved, men når vi spørger børnene selv, er det faktisk det at være sammen med deres venner og havde det sjovt, der motiverer dem allermest, siger Charlotte Bach Thomassen.

- Det skal vi tage alvorligt, og derfor skal vi sikre, at når man går til idræt i sin forening, så har man mulighed for at have det rigtig sjovt, og så er det ikke voksenlogikker og ambitioner om resultater, der skal være styrende.

Her må du møde bagstiv op

En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed sidste år viste, at 26 procent af de 11-15-årige lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at være fysisk aktiv mindst 60 minutter dagligt ved moderat til høj intensitet.

Og DGI håber, at mindre fokus på præstation også kan få flere unge til at dyrke idræt.

Det mærker de også hos fodboldklubben Nyborg GIF, der bevidst har skabt hold for de ældste teenagere på både drenge og pige-siden, hvor fællesskabet er i fokus.

Her må man gerne være med, selvom man aldrig har spillet fodbold før, og der er også plads til unge, der møder en smule bagstive til weekendens kamp.

- Resultaterne på måltavlen vægter vi lavere end de menneskelige værdier. De sociale relationer er langsigtede og vigtige i alle faser af livet. Også i sporten, siger Henrik Gaunsbæk, der er ungdomsformand.

- Vi gør det for de unges skyld. Det giver kæmpestor mening for os som klub at skabe et fællesskab, som de unge har lyst til at være en del af.

Han forstår godt, hvis der er nogen, som fravælger klubben, fordi ambitionsniveauet er for lavt.

- Det handler meget om forventningsafstemning for både børn og deres forældre. Vi kunne godt have en masse niveaudelt træning og træne målrettet mod sejre og oprykning. Men så risikerer vi, at mange af de unge falder fra, og så giver det ikke mening for os.

DGI repræsenterer mere end 6.400 foreninger med næsten 1,7 millioner medlemmer.

Facebook
Twitter