Træt børnefamilie? Her er hylderne proppet med hjælp

Hvert år får tusindvis af familier gratis hjælp, men det er ofte tilfældigt, hvem der kender muligheden.

(Foto: Pipper Holler)

Har du en datter med ADHD - eller vil sønnike bare ikke sove?

Så kan det være, at Legetekerne kan hjælpe dig.

I en kælder i den gamle lægevagt i Odense er der gemt en sanse-skat. Fra gulv til loft er der legetøj, bøger, spil og store, fyldte sportstasker.

I hver taske er en tung dyne. Det er forskelligt, hvad der er inde i dem: Kastanjer, kæder eller noget, der minder om hundredvis af tennisbolde.

  • Her ses en kugledyne. Dynerne vejer fra 3,4 kilo og op efter. (Foto: Sine Skott)
  • Lige nu er der tre måneders ventetid på at få en konsultation i Legeteket i Odense. (Foto: Pipper Holler)
  • Der er ikke ventetid på at låne materialer og dyner. (Foto: Pipper Holler)
  • Legeteket i Odense hører under Center for Kommunikation og Velfærdsteknologi. (Foto: Pipper Holler)
  • Der er også hjælpemidler, som hjælper, hvis barnet er bagud motorisk eller sprogligt. (Foto: Pipper Holler)
1 / 5

Selvom det er langt fra bløde gåsedun, virker de på størstedelen af de urolige børn om natten:

- Dynerne går ind og påvirker sanseapparatet, som for nogen gør, at de slapper mere af og kommer i en dybere søvn, forklarer Legetekforeningens formand, Pipper Holler.

Hvert år hjælper hun over 1.800 børn og deres familier.

Legetekerne er oprindeligt tiltænkt børn med særlige behov, men det er ikke kun de familier, som har brug for hjælp.

For mangel på søvn kan være altødelæggende:

- Jeg har haft familier, hvor jeg bad dem slå en kuglepenstreg, hver gang de bliver vækket. Det var 53 gange på én nat. Og sådan nogle familier holder ikke ret længe, forklarer Pipper Holler og uddyber:

- Man bliver brugt og slidt på alle parametre. Det forringer livskvaliteten i familier. Det forringer barnets trivsel, og det påvirker mor, far og søskende.

De familier får en dyne med hjem, som de kan afprøve i to-tre uger, så de ikke skal ud og investere over 3.000 kroner på en dyne, som måske ikke virker.

Halvdelen af de fynske børnechefer har aldrig hørt om det

Der er 25 Legeteker i hele Danmark, men der er stor forskel på, hvor hårdt de har været ramt af besparelser. Derfor er der flere steder, hvor der kun er åbent nogle få timer om ugen. Nordjydernes eneste Legetek er nu lukket, og østjyderne skal eksempelvis til Horsens.

Legeteket i Odense er ikke på samme måde truet.

Det er over 30 år gammelt, og hvert år betaler de ti fynske kommuner til det. Men i en rundspørge, som DR Fyn har lavet, er det kun halvdelen af de fynske børne- og familiechefer, som kender det.

Derfor bliver det ofte tilfældigt, hvilke familier og fagpersoner der hører om det, og derfor håber foreningens formand, at kommunerne vil begynde at prioritere at sende informationen ud, så flere kan få hjælp:

- De skal melde tydeligt ud til deres institutioner, skoler og forældre: 'Vi har det her tilbud i kommunerne. Brug det,' opfordrer Pipper Holler.

Kommunernes Landsforening vil ikke kommentere på, om det er et problem, at der er så mange kommunale chefer, som ikke kender til tilbuddet.

Det kan være farligt ikke at sove

Det er ikke kun småbørnsfamilier, som ikke får timer nok. 46 procent af danskerne sover dårligt.

Det viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil.

Problemet er lige nu så stort, at der er ventetider på Odense Universitetshospital på at få behandling. Hver uge starter de fire til seks søvnpatienter op.

Selvom det kun er en periode, hvor forældre får dårlig søvn, er det vigtigt at søge hjælp, hvis søvnproblemerne fortsætter, efter ungerne sover igennem, forklarer afdelingssygeplejerske på søvnklinikken Pia Salomonsen.

Pia Salomonsen har hjulpet flere hundrede syddanskere med deres søvnproblemer. (Foto: Sine Skott)

- Det er om natten, vi restituerer, og der er undersøgelser, der viser, at hvis man ikke sover nok, så er der risiko for, at man udvikler Alzheimers eller demens på et tidspunkt, siger hun.

Hendes bedste råd er at slukke alle skærme mindst to timer før sengetid og gå tidligt i seng. Det er er nemlig mellem klokken 22-02, vi har den mest effektive søvn.

Bedsteforældrene kan være guld værd

Tilbage blandt de fyldte reoler med legetøj og dyner, håber Pipper Holler, at familierne ikke er overladt til dem selv.

Netværk kan nemlig være med til at redde familierne, inden det går helt galt.

- Man kan altid støtte sine børn ved at tage hjem til dem, tage over og sige: 'Nu sover du på sofaen, og så tager jeg lille Ole'. Så man giver nogle pusterum i de perioder, hvor det er slemt, forklarer Pipper Holler.

Legetekerne kan bruges af familier, institutioner, fagprofessionelle og skoler, som har børn, der er mellem nul og syv år gamle.

Facebook
Twitter