Trapper og små døre: Handicappede udelukkes fra mange sundhedstilbud

Over halvdelen af landets sundhedsklinikker har ikke handicapvenlig adgang, viser tal fra sundhed.dk.

Regionerne kan stille krav om handicapvenlighed til sundhedsklinikker, hvis der bygges nyt eller påbegyndes ny praksis. Men det er ikke muligt at gøre med eksisterende klinikker. (Foto: © Charlotte Flyvbjerg DR Fyn)

Det er svært for handicappede at komme til læge eller behandler på landets sundhedsklinikker.

55 procent af de optalte 8557 sundhedsklinikker har nemlig ikke handicapvenlig adgang. Det viser en optælling fra sundhed.dk, som Danske Handicaporganisationer har foretaget.

- Jeg blev noget overrasket over, at det var så stort et problem. Det havde jeg ikke forestillet mig, siger Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

Tallene omfatter fodterapeuter, fysioterapeuter, kiropraktorer, praktiserende læger, speciallæger, psykologer, tandlæger og tandplejere, og stammer fra indberetninger fra klinikkerne selv.

I Region Syddanmark er det fire ud af 10 sundhedsklinikker, hvor der ikke er handicapvenlig adgang. Et af stederne er lægerne i Nørrevoldgade i Nyborg, hvor klinikken ligger på første sal i en gammel bygning.

- Vi har undersøgt mulighederne. Men bygningen er så gammel, at det vil være umuligt at installere en elevator, siger praktiserende læge Thorkil Frederiksen.

Krav i overenskomst

Selvom Region Syddanmarks sundhedsklinikker er de bedste på landsplan, så er den manglende tilgængelighed et problem, fortæller regionrådsformand Stephanie Lose (V).

- Vi har gennem årene sat fokus på området, og det går den rigtige vej, men vi kunne godt ønske os mere, siger hun.

Regionerne kan i overenskomsten med sundhedsklinikkerne stille krav om handicapvenlighed, hvis der bygges nyt eller påbegyndes ny praksis.

Men det er ikke muligt at gøre med eksisterende klinikker, og derfor opfordrer Danske Handicaporganisationer nu politikerne til at mærke klinikkerne med ordningen ”God Adgang”, der viser, hvor det er tilgængeligt at komme hen.

Mærkningen er allerede undervejs i Region Hovedstaden, og generelt er initiativet godt, lyder det fra Stephanie Lose (V).

- Vi vil behandle det politisk og fortsætte med at sætte fokus på tilgængeligheden. Det giver god mening at gøre det tydeligt, hvor man kan komme rundt, siger hun.

Se her, hvordan handicapvenligheden er i dit område. Procenterne viser, hvor mange sundhedsklinikker der har handicapvenlig adgang.