Rettelse: Det er tidligere fremgået af artiklen at Venstre ikke havde en klar holdning til det omtalte borgerforslag. Dette er ikke korrekt. Venstre meddelte inden artiklens udgivelse sin holdning. Partiet støtter ikke forslaget, men den oplysning kom beklageligvis ikke med.
Når forældre får tvillinger og vender hjem fra sygehuset med ikke bare én, men to små babyer, så får de præcis lige så mange ugers barsel, som hvis de kun havde fået et barn.
Og sådan burde det ikke være, mener tvillingemoren Michella Meier-Morsi, som derfor har stillet et borgerforslag, der skal sikre 26 ugers ekstra barsel til tvillingeforældre.
Forslaget, der blev offentliggjort sidste forår, fik i løbet af bare to en halv måned de 50.000 støtter, der skal til, for at forslaget bliver behandlet som ethvert andet lovforslag på Christiansborg.
- I virkeligheden sidder vi tvillingeforældre jo tilbage med følelsen af, at der bliver diskrimineret mod tvillinger. At barslen ikke følger mængden af børn, men graviditeten. Og det er dét, vi gerne vil ændre, siger Michella Meier-Morsi.
En hård start på livet
Michella Meier-Morsi taler af egen erfaring, når hun fortæller, at det både er fysisk og psykisk hårdt at komme igennem den første tid med tvillinger. Hun er nemlig mor til to tvillingepiger på fire år og tre trillingedrenge på et år.
- Det er hårdt, fordi du hver evig eneste dag skal vælge et barn fra. Det strider mod al natur, at du skal lade et barn ligge og græde, fordi du skal trøste et andet. Og der er virkelig behov for at være to forældre hjemme i den første tid, siger hun.
Men som reglerne er nu, får tvillingeforældre ikke mere orlov end forældre til ét barn. Så hvis begge forældre bliver hjemme i de første måneder, slipper barslen hurtigt op, og tvillingerne vil være nødt til at begynde i vuggestue længe før de fylder et år. Med mindre forældrene har råd til selv at betale for en forlænget barsel.
Tvillingeforsker: En stor fysisk udfordring
Det er en stor fysisk opgave at sætte tvillinger i verden, fortæller Kaare Christensen, der er professor og leder af Det Danske Tvillingeregister på Syddansk Universitet.
- Der er ingen tvivl om, at tvillingerne har en hård start på livet, og det har deres forældre også. Graviditeten er oftere kompliceret, tvillinger bliver i gennemsnit født tre uger for tidligt og med en fødselsvægt et kilo under normalen.
Derfor kræver det også meget af tvillingeforældrene, når de først er hjemme fra sygehuset. For to børn, der ofte er både præmature og mindre end andre børn, kræver mere pleje, ligesom amningen kan være svær at få i gang. I mange tilfælde er moren også mere ramt efter en hård fødsel, og endelig er der hele tiden to babyer i stedet for én, som skal have tid og opmærksomhed.
Tilbage i tiden omkring 1900 tallets begyndelse kunne man faktisk se, at tvillinger var både mindre af vækst og klarede sig dårligere i intelligenstest, fortæller forskeren.
Men selvom forskellen for længst er udlignet, mener professoren alligevel, at det er rimeligt, at tilbyde tvillingeforældre mere barsel.
- Hvis vi tilstræber, at der skal være lighed i sundhed, så vil jeg sige, at det ligger lige for, at tvillingeforældre skal have mere barsel.
Psykolog bakker op
Og det er ikke bare den fysiske del af tvillingeforældreskabet, der trækker tænder ud. Psykolog Helle Birkholm-Buch har specialiseret sig i arbejdet med tvillinger og deres forældre, og hun oplever, at mange forældre bliver alt for pressede.
- Fordi omsorgsopgaven er så overvældende, ser vi en overhyppighed af belastningsreaktioner som stress, angst, fødselsdepressioner og decideret søvnmangel.
Men det er ikke kun forældrene, der har det hårdt. Nok så vigtigt er det, at det rammer tvillingerne, pointerer psykologen.
- Det mest bekymrende for mig, er, at det også påvirker tvillingerne og deres mulighed for at få en tæt tilknytning. Og vi ved, at en tryg tilknytning giver en psykologisk robusthed, der har betydning for deres videre udvikling.
Politisk tøven
På Christiansborg går den politiske behandling af lovforslaget nu i gang. Og selvom de fleste beskæftigelsesordførere på forkant har ikke har meldt klart ud om forslaget, kniber det med at få øje på et reelt flertal.
Enhedslisten, SF, Alternativet og Dansk Folkeparti har på forhånd meldt ud, at de vil stemme for. Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velasques, siger:
- Det kan godt være, at det på den korte bane er en udgift at sikre gode barselsforhold for tvillingeforældrene. Men på den lange bane ser vi det som en investering i vores samfund, fordi vi ved, at de tusind første dage i et barns liv er rigtigt vigtige.
Men langt fra alle partier har så klar en holdning til forslaget. To af regeringspartierne, Socialdemokratiet og Moderaterne, udtrykker sympati for problematikken, men henviser alle til, at det også er nødvendigt at finde finansiering til forslaget.
Samme tøven møder man hos Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige, der dog alle pointerer, at de ikke har taget endelig stilling endnu.
Venstre er det eneste parti, der har taget klar afstand til forslaget:
- Vi støtter ikke forslaget. Regeringen har stor sympati for borgerforslaget og de udfordringer der følger med, når man får flere børn ved en fødsel. Der er dog ikke fundet finansiering til forslaget og tvillingefamilier står generelt også i en mindre vanskelig situation end trillingefamilier, som et bredt flertal sidste år sikrede bedre muligheder, siger beskæftigelsesordfører for Venstre Christoffer Aagaard Melson.
Svenske og norske tilstande
Hos gruppen bag borgerforslaget håber de, at de danske politikere vil skele til vores nordiske naboer, når de skal tage stilling til forslaget. For i både Norge og Sverige får man tildelt barsel efter, hvor mange børn man føder.
I Sverige kan man hente helt op til 180 dages ekstra barsel, hvis man får tvillinger. Nogle af dem dog på nedsat sats. Alt efter, hvor mange dage man bruger om ugen, giver det mellem 6 og 9 måneders ekstra barsel.
I Norge får man 17 ugers ekstra barsel, hvis man får tvillinger - altså godt fire måneder ekstra.
Mor til fem, Michelle Meier-Morsi, håber at de danske politikere også vil fokusere på børnene og ikke forældrene.
- Vi snakker så enormt meget om barslen til forældrene. Men i virkeligheden, vil vi gerne have fokus på børnenes perspektiv. Altså tvillinger bliver jo ikke født med de bedste odds, som tingene er nu.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) 'har ikke mulighed for at stille op til interview' hun henviser til regeringens beskæftigelsesordførere fra V og S.
Podcasten Tiden besøger tvillinge- OG trillingemor, Michella Meier-Morsi, der har stillet forslaget: