Udsatte rykker til landkommunerne: Faaborg-Midtfyn har fået fire gange flere hjemløse på to år

Dette års kortlægning af hjemløse viser en stigning uden for de store byer, og det er nyt for landkommunerne at flere borgere er hjemløse.

Hjemløse findes i højere grad uden for de store byer.

Normalt har langt de fleste hjemløse befundet sig i de større danske byer, mens de kommuner, der kan betegnes som landkommuner, ikke har haft et ret højt antal.

Én af dem var Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor der i år 2017 kun var 19 hjemløse.

Men det har ændret sig.

I dag er der 75 hjemløse i kommunen, og den udvikling er kommet bag på de lokale politikere.

- Mange af os har nok haft et billede af, at hjemløse er noget, der foregår i de store kommuner, så det er gået lidt under radaren, må jeg indrømme, siger borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune, Hans Stavnsager (S).

Stigning i landkommuner

Det er ikke en stigning, der kun er foregået i Faaborg.

Tendensen gør sig gældende i mange lignende kommuner, viser tal fra den seneste kortlægning, som Det Nationale Forsknings og Analysecenter for Velfærd, VIVE, står bag.

- Vi kan se, at hjemløsheden har været stigende, og det er også fortsat i den seneste kortlægning, siger seniorforsker Lars Benjaminsen fra VIVE.

Rapporten viser et fald på tre procent på landsplan, men det er i de store byer, at tallet er faldende.

I landkommunerne, hvor den største by ikke har flere end 20.000 indbyggere, er der i år blevet registreret 976 hjemløse.

Det er 200 flere end ved den seneste tælling i 2017, og tallet har været stigende siden 2011.

Dyre byer skubber udsatte ud

Ifølge Lars Benjaminsen er ændringen ikke et tilfældigt udslag.

- Det er en forholdsvis stor stigning, så der er en retning af, at der er flere hjemløse i landkommunerne, siger han.

Hans bud på årsagen er, at byerne i højere grad bliver for dyre at opholde sig i, og derfor presser det ressourcesvage ud i mindre byer.

- Det er en del af den forandring af Danmark, som vi ser, hvor mange ressourcestærke søger mod byerne, mens der omvendt er nogle udsatte borgere, der bliver presset den anden vej, siger Lars Benjaminsen.

Udviklingen betyder, at flere kommuner skal til at have fokus på hjemløse.

Onsdag holder Landsforeningen for Hjemløse, SAND, således første møde med Faaborg- Midtfyn Kommune, hvor man skal forsøge at kortlægge, hvem det er, der pludselig fylder i hjemløsestatistikken i kommunen.

- Det kan være svært at komme i kontakt med dem, og vi har ikke været opmærksomme på det. Det skal vi blive bedre til, siger borgmester Hans Stavnsager, der gerne gør brug af SAND, når kommunen skal til at have fokus på et område, som de ikke har specielt meget erfaring med.

- Hvis man har haft dårlige oplevelser med det offentlige system, er det måske svært at opsøge selv. Vi har også svært ved at komme i kontakt med dem, så det er måske nemmere for SAND, siger Hans Stavnsager.

Allerede på mødet onsdag vil Faaborg-Midtfyn Kommune og Sand forsøge at finde nogle af de hjemløse i kommunen ved at opsøge væresteder og varmestuer.

Kommunerne skal i kontakt

Det er vigtigt, at kommunerne får kendskab til de hjemløse, mener bestyrelsesmedlem i SAND Sydfyn, Michael Sørensen, der selv er tidligere hjemløs.

- Det er kommunen, der kan hjælpe med behandling, hvis der er tale om en misbruger, og det er den, der kan hjælpe, hvis de hjemløse skal i kontakt med en sygeplejerske, siger Michael Sørensen.

Ifølge seniorforsker Lars Benjaminsen fra VIVE, der har lavet kortlægningen, er det essentielt, at landkommunerne kommer i gang med indsatserne.

- Det er en omstilling, de her kommuner skal i gang med, hvor man i stigende grad skal have fokus på, at man har den her hjemløseproblematik, siger Lars Benjaminsen, der vurderer, at kommunerne skal til at bruge nogle redskaber, de måske ikke har været vant til.

- Det er meget vigtigt, at landkommunerne får arbejdet med at skabe boligløsninger og bruger nogle af de redskaber, lovgivningen tilbyder, siger Lars Benjaminsen fra VIVE.

Præcisering: Det fremgik tidligere af artiklen, at antallet af hjemløse i Faaborg-Midtfyn Kommune var femdoblet. Antallet er steget fra 19 til 75 og dermed knap firedoblet.