Udvalgsformand om kirkerum på supersygehus: Det har jeg ikke set før

Ingen andre regioner har ifølge formanden for Sundhedsudvalget tænkt sig at opføre særlige kirkerum på de kommende supersygehuse. Kirkeministeren vil ikke blande sig.

Der kommer til at være multikulturelle bederum på alle kommende supersygehuse. (© DR)

Fyens, Haderslev og Ribe stifter har tilbudt Region Syddanmark op til 10 millioner kroner for at få opført et særligt kristent kirkerum på det kommende supersygehus i Odense.

Men det er allerede vedtaget, at det kommende hospital skal have et multikulturelt bederum.

Derfor overrasker det formanden for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman (S), at det har været nødvendigt med et særligt kristent rum i Syddanmark.

- Jeg har ikke hørt om det før. Det er nyt for mig, at man gør det på den her vis. Det er et spørgsmål, som de enkelte regionsråd skal afgøre, men jeg har ikke tidligere set det her i landet. Andre steder laver man et multireligiøst bederum, som kan bruges af alle trodsretninger, siger Ulla Astman til DR Fyn.

Lige muligheder for alle trosretninger

Opførelsen af de kommende supersygehuse er så småt i gang rundt omkring i landet.

Ulla Astman fortæller, at emnet ikke har været på tale i Nordjylland, hvor hun er regionsformand. Hun forklarer, at det simpelthen vil være vanskeligt at få plads til et ekstra rum i de nuværende byggeplaner.

Pladsmangel er efter alt at dømme ikke et problem på supersygehuset i Odense. I hvert fald slår flere regionspolitikere i Syddanmark fast, at hvis andre trosretninger skulle få samme ønsker, vil de ikke stille sig i vejen.

- Der skal være lige muligheder for at dyrke sin religion, uanset hvilken tro man tilhører. Så hvis der er nogen, der vil betale både anlæg og drift, som folkekirken har gjort, så siger vi også ja, siger det radikale regionsrådsmedlem i Syddanmark Kristian Grønbæk Andersen.

Lighedsprincippet bliver bakket op af Enhedslisten og SF.

Ikke et shoppingcenter

Selvom regionspolitikerne i Syddanmark inviterer flere grupper indenfor, er det ifølge Ulla Astman vigtigt, at politikerne overvejer, hvor grænsen går, og hun har selv et klart bud:

- Grænsen går i forhold til erhverv. Jeg synes, at det er vigtigt, at vi kun åbner dørene for ting, der har tilknytning til sygehusområdet. Jeg vil nødigt have, at man bliver i tvivl, om det er et shoppingcenter eller et sygehus, man besøger, siger Ulla Astman.

Kirkeminister Bertel Haarder (V) skriver i en mail til DR Fyn, at han ikke vil blande sig i Region Syddanmarks beslutning.

- Det er og bliver en lokal afgørelse, og jeg har fuld tillid, at regionsrådet træffer den bedste beslutning, skriver ministeren.

Sundhedsudvalget i Region Syddanmark har indstillet til regionsrådet, at Region Syddanmark takker ja til donationen fra folkekirken. Regionsrådet træffer sin beslutning 26. oktober.