Ulovlig database om danske patienter skal slettes

Region Syddanmark og Datatilsynet har på et møde torsdag eftermiddag afgjort, at indsamlet data om patienter og deres sygdomme skal slettes.

I flere år har læger i Region Syddanmark skrevet personfølsomme oplysninger ind i en database, som nu skal slettes. Det blev besluttet på et møde torsdag eftermiddag. (Arkivfoto) (© Colourbox)

Region Syddanmark har ulovligt indsamlet i hundredtusindvis af oplysninger om danske patienter i Dansk Almen Medicinsk Database - også kaldet DAMD.

Men det er i strid med persondataloven og derfor skal databasen nu slettes, lyder det fra Region Syddanmark og Datatilsynet efter deres møde torsdag eftermiddag.

Årsagen er, at Region Syddanmark har samlet de mange oplysninger i DAMD uden at nogen har givet tilladelse til det. Men dem går regionen altså nu i gang med at slette.

Databasen måtte kun omhandle fire typer sygdomme

I databasen har lægerne skrevet oplysninger om patienterne om alt lige fra bulimi, kønssygdomme, angstanfald til potensproblemer.

Men der var kun givet tilladelse til at indsamle oplysninger om fire specifikke sygdomme: diabetes, KOL, depression og hjertesvigt.

Spørgsmålet om DAMD er blevet rejst, efter at P1 Orientering og DR Nyheder i september afslørede, at databasen i årevis har indsamlet ulovlige helbredsoplysninger om danskerne på lægebesøg.