Ulovligt ålefiskeri skal straffes med bøde på op mod 10.000 kroner

Fiskerikontrollen går nu efter at straffe fiskere med bødestraf, når de skal forhindre, at truede ål bliver fanget. Førhen kunne fiskerne slippe med at få nettene konfiskeret.

Fiskerikontrollen går nu efter at snuppe den ulovlige ålefisker på fersk gerning. (© DR/P4Fyn)

Ålen er truet, men alligevel foregår der ulovligt ålefiskeri i stor stil i det nære danske farvand. Fiskerikontrollen har nu taget nye metoder i brug for at få stoppet fiskeriet.

- Nu går vi efter manden. Den største præventive effekt er, hvs vi kan få fat i fiskeren og præsentere ham for en bøde på 5-10.000 kroner i stedet for, at vi bare hiver de ulovlige redskaber op, siger overfiskeriinspektør Steen Nielsen fra Fiskeriinspektoratet Øst.

Hvis Fiskerikontrollen på en tur opdager, at der står nogle ulovlige garn, sætter de nu en mand i land, der med en kikkert holder øje med, hvad der sker. Han tilkalder så Fiskerikontrollens båd, hvis han observerer, at en fisker har ulovlige åleruser. 

Stribevis af ulovlige ruser

Det ulovlige ålefiskeri foregår flere steder i landet. Sidste år snuppede Fiskerikontrollen stribevis af ålefælder blandt andet i fjorden ud for Hadsund, rundt omkring Lolland-Falster, ved Nykøbing Mors og rundt omkring Fyn.

Der er imidlertid ikke meget, der tyder på, at det har haft den store effekt. Sidste år fandt Fiskerikontrollen 95 ulovlige ruser rundt om Fyn. I år har man allerede nu konfiskeret hele 144.

- Det overrasker os en hel del, at der stadig er ulovligt fiskeri efter ål, siger overfiskeriinspektør Steen Nielsen.

Taget på fersk gerning

Ålen må stadig godt fanges, men i begrænset omfang. Det betyder blandt andet, at åleruserne skal være lovmæssigt mærket.

I flere år har Fiskerikontrollen blot fisket de ulovlige garn op af vandet, og så skal ejeren selv melde sig for at få garnene udleveret igen mod at betale en klækkelig bøde. Nu forsøger de altså mere ihærdigt at tage fiskeren på fersk gerning.

Straffen for det ulovlige ålefiskeri er en bøde, men Fiskerikontrollen kan også konfiskere fiskerens redskaber og inddrage hans fiskerilicens i en periode.

 

Facebook
Twitter