Undersøger om god motorik giver sundere og gladere børn

Børn i Svendborg skal have intensiv motoriktræning i børnehaven i storstilet forskningsprojekt.

Op til fem gange om ugen skal børnehavebørn i Svendborg have tre kvarters træning af motorikken. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Bliver børn sundere, gladere og mere lærenemme, hvis de får trænet deres motorik? Det skal et hold forskere fra Syddansk Universitet nu undersøge på børnehavebørn i Svendborg.

800 børn fra 17 institutioner er udset til projektet. De, der kommer med i lodtrækningsforsøget, kan så se frem til motorisk træning fem gange om ugen. Eksempelvis skal de danse, gå på line eller hoppe.

- Vi vil gerne blive meget klogere på, om børnenes motoriske færdigheder hænger sammen med sundhed, trivsel og sprogudvikling, siger kiropraktor Lise Hestbæk, seniorforsker på SDU og med i forskergruppen bag børnehaveprojektet.

Første svar kommer om tre år

En gang om året skal børnehavebørnene have målt motorikken. Og hvis de klager over at have ondt i led og muskler, så vil forskerne som de første i verden registrere det systematisk.

- Vi håber, at blive klogere på, om vi kan nedsætte risiko for ryg og nakkeproblemer, ved at forbedre børnenes motorik, siger Lise Hestbæk.

Når børnene går ud af børnehaven, vil det stå klart, om en god motorik giver bedre selvværd og trivsel.

- Om fokus på motorik hjælper på problemer med muskler og skelet, får vi først svar på 10-15 år fra nu, siger Lise Hestbæk.

Projektet er et samarbejde mellem Syddansk Universitet, TrygFonden og Svendborg Kommune. Der er i alt doneret 9,3 millioner kroner til forskningen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.