Undgå at blive snydt: Lær din lønseddel at kende

Er du i tvivl om, hvordan du læser din lønseddel? Se guiden i artiklen.

Har du styr på din lønseddel? Hvis ikke kan du finde lidt hjælp her.

Det er sidst på måneden. Kontoen er ved at være tom - eller måske er den endda mere end tom.

Og pludselig, som et lyn fra en skyfri himmel, lander den på et tørt sted.

Lønsedlen.

Men selvom glæden for at have udsigt til at få lønkroner ind på kontoen, så er det en god idé at tjekke, om tallet på bundlinjen rent faktisk burde være større.

Derfor er de faglige organisationer LO og FTF gået på gaden for at gøre folk opmærksomme på vigtigheden af at tjekke sin lønseddel.

- Det er nødvendigt, fordi man ikke altid kigger på sin lønseddel. Man tænker, at alt nok er, som det skal være, siger Helle Nielsen, der er formand for LO Fyn, og uddyber:

- Men når medlemmerne kommer ned i fagforeningerne, og man tjekker lønsedlerne, så viser det sig faktisk, at der kan være problemer.

Hun understreger dog, at kampagnen ikke er tænkt som en hetz mod arbejdsgiverne.

- Det er ikke fordi, man skal pege fingre ad arbejdsgiverne. Det er vores medlemmer, der skal prøve at tage et større tjek på deres lønsedler. Erfaringerne viser, at der er nogle, der går glip af rigtig mange penge.

Fokus på hospitaler

Helle Nielsen forklarer, at der særligt er fire ting, man skal være opmærksom på:

Sin grundløn og om man har særlige tillæg, som pension, og den opsparede ferie.

Kampagnen kører i uge 46 og 47 og vil have særligt fokus på ansatte på de danske hospitaler.

- Offentligt ansatte får ofte et særligt tillæg i forhold til anciennitet. De har måske været ansat i noget tid, men hvis man for eksempel skifter fra en afdeling til en anden, så kan der godt smutte noget i farten. Det er ikke med vilje, og derfor er vi har til at opfordre folk til at få opdaget det i tide, forklarer Helle Nielsen.

Omdrejningspunktet for kampagnen bliver tillidsrepræsentanter, der vil blive udstyret med "løntjeksposer", der ifølge Helle Nielsen er fyldt op med gode råd til, hvordan man holder øje med lønsedlen.

Grunden til, at det netop er tillidsrepræsentanterne, der går forrest i kampagnen, er ganske klar.

- Det er ikke alle, der har lyst til at tale løn, men man har en tillidsrepræsentant mange steder, og de har tavshedspligt, siger Helle Nielsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk