Unge har svært ved privatøkonomien: Nu skal skat på skoleskemaet

Skattestyrelsen vil have flere lærere til at undervise i skattesystemet. Ny undersøgelse bakker behovet for mere undervisning i privatøkonomi op.

Det er langtfra alle unge, der har styr på skatten. Derfor vil Skattstyrelsen have skolerne til at undervise i det.

For mange unge kan der vente et mindre chok, når de første gang bliver præsenteret for en lønseddel.

Hvorfor render Skat med nogle af pengene? Og hvor forsvinder de penge så hen?

De spørgsmål vil Skattestyrelsen forsøge at gøre de unge i stand til at svare på selv. Det sker med projektet 'Skat på skoleskemaet'. Skat skal være en del af undervisningen rundt om på landets skoler.

- Konceptet går ud på, at folkeskoler, gymnasier og erhvervsuddannelser kan bruge det her til at få en grundlæggende indsigt i, hvordan vi finansierer det samfund, vi er en del af. Og hvordan borgerne bidrager til det via skattebetalingen, siger underdirektør i Skattestyrelsen, Jan Møller Mikkelsen.

I Oure på Sydfyn er man allerede landskendt for at have fostret nogle af landets bedste håndboldspillere til den lokale klub GOG, men fremover kan man måske også bryste sig af at have nogle af landets mest kompetente skatteydere.

På den lokale friskole har skoleleder Rasmus Vincent tidligere kørt forløb om privatøkonomi i undervisningen. Han ser meget positivt på Skattestyrelsens tiltag, og har altså allerede sat skat på skoleskemaet.

- Det er en god idé. Jeg tror, at mange unge mennesker kommer ud af grundskolen uden nogen egentlig anelse om, hvad skat egentlig betyder, siger Rasmus Vincent, der bare kan stikke hovedet ind i niende klasse for at få bekræftet sin påstand.

Her sidder Ida Barslund og er optaget af dagens undervisning, men hun er ikke mere travl, end at hun kan nå at erklære sig enig i, at der er behov for mere læring om trækprocenter, frikort og arbejdsmarkedsbidrag.

- Jeg synes, det er vigtigt at lære. Jeg ville ikke vide, hvad jeg skulle gøre, hvis jeg skulle betale skat ud af det blå, siger Ida Barslund, der ikke synes, at det lyder kedeligt med skat på skoleskemaet.

- Det ville jeg faktisk sætte pris på, så jeg ikke selv skulle sidde og ringe derind og spørge 'hvordan gør jeg lige det?'.

Mange unge får ingen hjælp

Behovet for at gøre landets unge klogere på skattesystemet bakkes op af en ny undersøgelse fra Trygfonden og Forbrugerådet Tænk.

Her har det vist sig, at godt hver femte ung aldrig har fået hverken introduktion, rådgivning eller hjælp til at holde styr på privatøkonomien, hvor skat selvsagt spiller en stor rolle.

- Der er rigtig mange unge, der står rigtig dårligt rystet, når det kommer til penge og privatøkonomi. Det er sådan noget med at få lavet et ordentligt budget og få tingene til at hænge sammen, siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen, som fortæller, at de unge ofte har svært ved at finde ud af, hvor de så skal vende sig hen.

- De føler sig meget overladt til sig selv og alene i forhold til deres problemer med deres privatøkonomi. De ved faktisk heller, hvem de skulle spørge om, hvordan de klarer deres problemer. Så det ser lidt sort ud for mange unge mennesker, siger Morten Bruun Pedersen.

På friskolen i Oure har skoleleder Rasmus Vincent gode erfaringer med at give eleverne en helt basal introduktion til privatøkonomi i et undervisningsforløb, han selv har stået for.

Her har hans elever skullet trække en profession op af en hat, hvorefter de er blevet parret sammen og har skullet få et voksenliv med skat og privatøkonomi til at fungere.

- Det er en øjenåbner for mange af eleverne. Dels hvor skrøbeligt det faktisk kan være at få sådan en privatøkonomi til at hænge sammen for en familie, men også hvor stor en del af mors og fars løncheck, der går til skat, siger Rasmus Vincent.

- Det er helt oplagt at køre nogle forløb i grundskolen. Og om ikke der, så i hvert fald på ungdomsuddannelserne, siger han.

Hos Skattestyrelsen har man ikke lanceret 'Skat på skoleskemaet' i håb om at skabe en generation af overbegejstrede skatteydere, men snarere er det målet, at de unge føler sig på hjemmebane, når de stifter bekendtskab med skattesystemet.

- Det handler om at få et naturligt forhold til skat, så man undgår restskat og andre ubehagelige oplevelser. Vi er interesserede i, at man betaler lige præcis det, man skal. Hverken mere eller mindre, siger underdirektør Jan Møller Mikkelsen.