Unikt vikingesmykke fundet på Fyn

Et forgyldt halssmykke, der ligner en kvinde, er dukket op på en mark tæt ved Kerteminde.

Vikingesmykket fra Revninge er særligt unikt fordi hovedet er tredimensionelt

Et helt unikt fund fra vikingetiden er dukket op på en mark i Revninge ved Kerteminde. Det er et lille halssmykke på 4,5 cm, der er formet som en lille kvinde.

Det usædvanlige ved smykket er, at det er udført i 3D og meget detaljeret. Det giver arkæologerne en god mulighed for at få et bud på, hvordan vikingerne egentlig gik klædt.

- Lige pludselig får man et ansigt på, man får en frisure og vi kan begynde at overveje, om vi har forstået dem rigtigt, siger museumsinspektør Lene Feveile fra Østfyns Museer.

Et af få i Norden

Det er meget sjældent, at det lykkes at finde et vikingesmykke, der er lavet tredimensionelt. Lene Feveile anslår, at der højest findes fem i hele Norden.

Det var amatør-arkæolog Paul Uniake, der fandt kvindesmykket. Han kontaktede straks Vikingemuseet Ladby.

- Jeg vidste med det samme, at det var noget specielt. Det gav mig noget af et adrenalinsus, siger Paul Uniake.

Forestiller måske Freja

Små menneskelignende figurer fra vikingetiden er ekstremt sjældne. Den lille kvindefigurs krop er flad, mens hovedet er tredimensionel. Gennem nakken er der små huller, der viser, at figuren har været båret som et hængesmykke.

I 2013 blev der ved Hårby på Fyn fundet en tredimensional Valkyriefigur. Den lille kvindefigur fra Revninge har næsten samme ansigt som stykket fra Hårby. Figurens halskæde tyder på, at den måske forestiller Freja.

Smykket kan ses på Vikingemuseet Ladby fra i dag og sommeren over.