Urimeligt? Nanna får penge af kommunen for at passe sit barn hjemme - Stinne må selv betale

61 af landets kommuner tilbyder tilskud til hjemmepasning af egne børn. Venstre mener, ordningen skal gælde i alle kommuner.

Stinne Aarslev Hansen (tv) kan ikke få tilskud til hjemmepasning, mens Nanna Gjøl Nannestad godt kan. Det, mener de begge, er urimeligt. (Foto: Anders C. Østerby)

Vitus smiler over hele femøren, da han lige har set journalisten an. Han fylder to år om tre måneder og snakker som et vandfald. Ikke med så mange ord endnu, men da han får lov at røre mikrofonens spændende knapper, fortæller han en længere historie, mens han kigger over på sin mor.

Hun hedder Nanna Gjøl Nannestad og har sagt sit job som pædagog op for at passe Vitus i hjemmet i Kværndrup på Sydfyn. Hun havde det mærkeligt med at aflevere sin søn hos fremmede samtidig med at skulle passe andre folks børn.

- Noget af det vigtigste i at være hjemme med Vitus handler om den udvikling, han gennemgår i de første år. Og det at være en del af det, synes jeg, er helt vildt vigtigt. Så hvorfor skulle jeg gå på arbejde og passe andre folks børn i stedet for at være hjemme og passe mit eget barn?

Nanna Gjøl Nannestad hjemmepasser sin søn, Vitus, på knap to år. Hun får tilskud af sin kommune, men så heldig er det ikke alle forældre der er. (Foto: Anders C. Østerby)

Nanna Gjøl Nannestad og hendes mand, Jacques, bor sammen med deres søn i en landejendom tæt på Egeskov Slot i Faaborg-Midtfyn Kommune. Det er en af de kommuner, der giver tilskud til forældre, der ønsker at passe deres barn derhjemme. Derfor modtager Vitus' mor 5.489 kroner pr. måned før skat, og det har været med til at lette beslutningen for forældrene.

- Der er ingen tvivl om, at det faktum, at vi kan få tilskud, har været med til at gøre, at det slet ikke var til diskussion. Det har da givet ro i maven, siger hun.

Stinne kan ikke få tilskud

Men så heldig er Stinne Aarslev Hansen ikke. Hun bor nemlig i Ærøskøbing på den anden side af vandet i det sydfynske øhav, og Ærø Kommune er en af de 37 kommuner, der ikke tilbyder tilskud til forældre for at hjemmepasse deres børn.

Derfor har Stinne Aarslev Hansen måttet tage orlov uden løn, mens hun passer sin knap fireårige datter, Johanne, og sin søn Christian på halvandet år. Hun finansierer selv hele orloven i et år sammen med sin mand - uden kommunal støtte.

Det synes hun ikke er rimeligt, og derfor har hun stillet et borgerforslag for at få Ærø Kommune til at tilbyde den samme ordning som nabokommunen. Hun synes, det bør være et frit valg, ligesom når man vælger institution.

- Og det er ét år, det her drejer sig om. Det synes jeg godt, man kunne give mulighed for. Også fordi vi ved, at de første år bare er så vigtige både for tilknytningen og for at komme videre i livet trygt og godt, siger hun, mens Johanne og Christian leger med sand og vand på terrassen.

Nogle kommuner yder tilskud til pasning af børnene op til børnehavealderen, mens andre kommuner også giver tilskud til de store børn op til seks år. Uanset hvad Ærø Kommune måtte vælge, hvis den ender med at indføre ordningen, vil Stinne Aarslev Hansen gerne gøre brug af den selv.

Men det er lige så vigtigt for hende at kæmpe for andre forældres muligheder, siger hun.

- Der er ingen tvivl om, at vi har nogle knalddygtige dagplejere og institutioner, men vi må også bare erkende, at de jo ikke er mor og far. Og det, synes jeg også, er okay. Så det betyder meget for mig, at familierne kan få lov til at vælge, hvordan de vil indrette deres familieliv, mens børnene er små.

Venstre: Det skal gælde alle

Det er urimeligt, at Stinne ikke kan få tilskud til hjemmepasning, mens Nanna godt kan. Derfor bør alle kommuner tilbyde ordningen med tilskud til hjemmepasning, mener Venstre.

- Jeg tror, det er vigtigt for familierne, at der bliver noget mere fleksibilitet og frit valg, så man selv har mulighed for at indrette sin hverdag, og derfor synes jeg, det er rigtig ærgerligt, at det ikke er en mulighed, der er hele vejen rundt, siger partiets familieordfører, Marlene Ambo-Rasmussen.

Hun fortsætter:

- Der kan bare være nogle børn, især de helt små, som har brug for at være hjemme de måneder ekstra. Og hvis det passer godt ind i familiernes hverdag at gøre det på den måde, er det jo ærgerligt, at det afhænger af, hvilken kommune man bor i, om det er en mulighed eller ej.

Nanna Gjøl Nannestad får knap 5.500 kroner om måneden af sin kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, til at hjemmepasse sin søn.

Der er samtidig stor forskel på, hvor stort tilskuddet er i de kommuner, de har ordningen i dag. På Frederiksberg kan forældre eksempelvis få 5.700 kroner mere i tilskud om måneden end i Silkeborg Kommune, viste en opgørelse fra Børne- og undervisningsministeriet i juni 2020.

Frederiksberg Kommune tilbyder nemlig et tilskud på 7.669 kroner om måneden for de 0-2-årige, mens det tilsvarende tilskud i Silkeborg blot lyder på 1.959 kroner om måneden.

Det bør også laves om, mener Marlene Ambo-Rasmussen.

- Jeg synes, det er ærgerligt, der er så stor forskel på tilskuddet fra kommune til kommune. Det ville da være lidt trist at bo i en kommune og så kunne stå og kigge over på nabokommunen og måske have en veninde, der bor derovre, og se, at tilskuddet kan være så graverende forskelligt. Jeg synes godt, kommunerne kunne overveje at gøre det lidt mere ensrettet, siger hun.

Ministeren afviser

Indtil videre er ordene fra Marlene Ambo-Rasmussen ment som en opfordring til kommunerne, men Venstre overvejer også et egentligt beslutnigsforslag.

Det møder dog næppe den store opbakning fra regeringen. Det er ikke lykkedes DR at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til denne artikel, men i en folketingsdebat om hjemmepasning for et år siden var hun afvisende.

- Jeg ønsker ikke, vi som samfund skal betale folk for at gå derhjemme og passe deres egne børn, sagde hun blandt andet.

- Det er noget, kommunerne selv beslutter, og ikke noget, vi dikterer herinde fra Christiansborg. Det synes jeg egentlig er mest hensigtsmæssigt, sagde ministeren.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk